Уеб регистър осветлява администрацията

Нов уеб базиран административен регистър ще обедини Регистъра на административните структури и Регистъра на държавните служители, стана ясно вчера. Идеята е да се осигури повече прозрачност и отчетност в държавната администрация
За момента съществуващите регистри нямат опциите да предоставят винаги пълна и актуализирана информация, в резултат на което намаляват и посещенията в тях. Административният регистър ще представлява единна електронна система от база данни, която МДААР ще води и поддържа.
Базата данни ще бъде актуализирана чрез редовно предоставяна информация от страна на административните структури. До системата на регистъра ще се влиза със специален „пропуск", който всеки граждани ще може да получава директно от сайта на МДААР (http://www.mdaar.government.bg//).
Уеб базираният административен регистър ще подсигури свободен достъп на гражданите и бизнеса до цялата база данни и ще събере регистрите, свързани с администрацията, на принципа „под един покрив". Гражданите ще могат да получават актуална информация в реално време за всичко, свързано с държавната администрация, вкл. регулаторните режими и административните услуги, с незаетите длъжности в администрацията и с обявленията за конкурси.
С едно посещение в интернет всеки потребител ще може да получи информация за това колко незаети длъжности има във всяка администрация, какви конкурси са обявени, какво е минималното заплащане за свободните длъжности, как се издават лицензи, изисквания, документи, срокове.
Създаването на уеб базирания административен регистър е в изпълнение на проекта "Създаване и поддържане на Административен регистър", одобрен от Съвета за европейска интеграция, на обща стойност от 100 000 лв. На 11 октомври 2006 г. беше открита процедура за възлагане на малка обществена поръчка (открит конкурс) за разработване и доставяне на информационна система за поддръжка на Административния регистър (ИСПАР).
Този петък, 10 ноември 2006 г., публично ще бъдат отворени офертите на кандидатите, подали документация за участие в конкурса. В края на 2007 г. системата трябва да стартира, като преди това ще има тестов и обучаващ период за работа със софтуера.

Коментар