Кибератака изключи хиляди европейци от интернет

Експерти се опасяват, че войната между Русия и Украйна може да предизвика “киберармагедон”
(снимка: CC0 Public Domain)

Близо 9 000 души, използващи сателитен интернет в Европа, загубиха достъп до мрежата в петък, 4 март. Виновникът за прекъсването засега остава неизвестен, но се предполага, че става въпрос за кибератака.

Спирането на интернет за хиляди потребители е причинено от неизправност в сателит на американската компания Viasat, която вероятно е причинена от кибератака, съобщи TechXplore. Кой обаче е виновен за това, все още не е ясно.

Според оператора Orange, близо 9 000 абонати на услугата за сателитен интернет, предоставяна от неговото дъщерното дружество във Франция – Nordnet, са останали без интернет. Прекъсването се обяснява с кибер инцидент от 24 февруари със сателит на американския сателитен оператор Viasat, на който Nordnet е клиент.

Eutelsat, компанията майка на сателитната интернет услуга bigblu, също потвърди, че около една трета от 40-те хиляди абонати на bigblu в Европа – в Германия, Франция, Унгария, Гърция, Италия и Полша – са били засегнати от прекъсването на връзката от Viasat.

Операторът съобщи в сряда, че кибератака е причинила частично прекъсване на мрежата за клиенти „в Украйна и другаде” в Европа, които използват сателита KA-SAT. Viasat не предостави повече подробности, но уточни, че “партньори от полицията и правителството” са били уведомени и оказват съдействие в разследването.

Според американците, спирането може да е било причинено от кибератака на руски хакери, но няма доказателства за това. Военни и кибер-експерти се опасяват, че конфликтът между Русия и Украйна може да доведе до избухване на „киберармагедон” със сериозни последици за цивилното население на Украйна и Русия, както и за целия свят.

Коментар