Италия дава субсидия от 6000 евро за нов електромобил

Италианците ще бъдат стимулирани с 6000 евро при покупка на нов електромобил
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на Италия планира да отпусне субсидии до 6000 евро на хората, които купуват за първи път електрически автомобил. Мярката цели да подкрепи местната автомобилна индустрия, съобщават пред Ройтерс източници от правителството.

Според информациите, Рим възнамерява да отдели до 8,7 милиарда евро за субсидиране на покупките на автомобили до 2030 г., включително около 700 милиона през настоящата година. Всички тези средства ще отидат за подкрепа на италианската автомобилна индустрия.

Субсидията до 6000 евро е предназначена за закупуване на нов електрически автомобил на цена до 35 000 евро, уточнява Ройтерс. Тя включва 2000 евро за утилизиране на стария автомобил с двигател с вътрешно горене.

Покупката на хибридни автомобили на стойност до 45 000 евро ще бъде субсидирана с до 2500 евро за италианците, предвижда още правителствената програма.

В същото време дори купувачите на автомобили с двигатели с вътрешно горене ще могат да получат субсидия от 1250 евро – но само най-новите, отговарящи на стандарта Евро 6, и при утилизиране на по-старите автомобили на традиционно гориво.

Коментари по темата: „Италия дава субсидия от 6000 евро за нов електромобил”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Дали е комунизъм, капитализъм, феодализъм и пр. най-малко зависи от теб Йордан.

    Хората си подготвят за чисти и безшумни автомобили, докато нашите русофилчета тук рипат да връщат Лада от 68-ма.

  2. Йордан

    Комунизъм в действие.

Коментар