AI помага на историци да дешифрират древни писания

Когато използват AI, историците са по-ефективни в прочита на миналото
(снимка: CC0 Public Domain)

Британската компания DeepMind създаде инструмент за изкуствен интелект, който може да помогне на историците да възстановят древногръцки текстове със 72 процента точност. Той също така е в състояние да определи възрастта на древните надписи с грешка от само 30 години.

Когато възстановяват древни текстове, историците обикновено се интересуват от постигането на три основни цели: възстановяване на текста и определяне точно кога и къде е написан. За да направят това, експертите търсят отличителни черти и модели в стила на писане и след това ги сравняват с вече известни древни текстове.

„Въпреки това е доста трудно за човек да използва всички съществуващи подходящи данни и всеки път да открива основните модели”, казва изследователят Тея Сомършилд от университета Ка Фоскари в Италия.

За да опрости задачата на археолозите, AI компанията DeepMind, в сътрудничество с учени, разработи специален алгоритъм, базиран на машинно обучение – той е кръстен Итака на известния гръцки град.

За обучение на Итака екипът използва около 60 000 древногръцки текстове от цялото Средиземноморие, които вече са добре проучени и е известно, че са написани между 700 г. пр.н.е. и 500 г.сл.Хр. За да тества ефективността на алгоритъма, екипът прикрива някои от знаците във вече дешифрираните текстове и след това проверява как AI попълва липсващите елементи.

След това екипът използва набор от данни от близо 8000 добре проучени и разбрани надписа, за да провери дали Итака сам може да се справи с възстановяването на текстовете. Оказа се, че алгоритъмът може самостоятелно да възстановява текстове с точност от 62%, докато историците и археолозите показват само 25% точност. Най-добри резултати обаче показа съвместната работа на Итака и учените.

„Когато историците използват Итака, тяхната ефективност при възстановяване на текст всъщност се увеличава до 72%”, отбелязва Тея Сомършилд.

Изкуственият интелект може също да предскаже къде са били написани текстове първоначално в древния средиземноморски свят с над 70% точност.

Коментари по темата: „AI помага на историци да дешифрират древни писания”

добавете коментар...

  1. Стоян Бабачев

    Това ми прилича на първообраза на САМ.В превод от английски е алтернативна интелигентна система. Който го използват за дешифриране на различни места и символи в играта Масовият Ефект на Андромеда. Въобще игрите показват накъде се движат нещата. Скоро се Гответе за напускане на Планетата.

Коментар