Цифровата медицина е пред „голям скок напред”

Нуждата от телемедицина и дистанционно наблюдение на пациентите рязко се засили
(снимка: CC0 Public Domain)

Разходите за цифрово здравеопазване нарастват бързо. Според доклад на McKinsey, в периода 2019-2024 година т.нар. DigitalHealth пазар ще се увеличи със 70% – от $350 млрд. до $600 млрд.

Една четвърт от тази сума, $150 млрд., ще отиде за изследвания и разработки, със среден годишен ръст на разходите от 8%. Следващият по важност сегмент са „дигиталните аптеки” с разходи в размер на 101 милиарда долара и 15% средногодишен ръст. Те са симбиоза на „обикновени” аптеки с телемедицински услуги, приложения за поръчка и услуги за доставка на лекарства.

Голям проблем в телемедицината е изтичането на данни. Проучване на Kaspersky Lab показва, че около една трета от медицинските организации по света допускат изтичане на лични данни на пациенти точно по време на сесия по телемедицина. Това се дължи на използването на остарели операционни системи, които не получават актуализации за защита, и приложения, които не са напълно предназначени за телемедицина.

Така например, някои лекари общуват с пациентите чрез обикновен WhatsApp. Делът на телемедицината засега е сравнително малък, но веднага след като нарасне, хакерите със сигурност ще се интересуват от новата възможност за печалби.

Рисковите инвестиции в DigitalHealth също се увеличават. Според CB Insights, обемът на инвестициите в периода 2016-2020 г. нараства средно с 25% годишно – от $34,4 милиарда през 2016 г. до $83,7 милиарда през 2020 г. А през първата половина на 2021 г. бяха инвестирани $66,3 милиарда, което е с 90% повече в сравнение със същия период на 2020 г.

На базата на тези данни може да се твърди, че дигитализацията на медицината е на прага на „голям скок напред”, а броят на стартиращите фирми е предпоставка за качество на услугите, предоставяни от цифровите платформи.

Основният обем на инвестициите през разглеждания период се пада на САЩ (повече от 60%), докато делът на Азия варира от 20% до 29%, а на Европа – от 9,8% до 13,8%. „Останалият свят” заема пренебрежимо малко инвестиционни ресурси.

Има два основни фактора за дигиталната трансформация на медицината. Това са общата тенденция към дигитализация на всички сфери на живота и, разбира се, пандемията от коронавирус, която рязко засили нуждата от телемедицина и дистанционно наблюдение на пациентите.

Коментар