Windows 11 добавя чакана от 5 години функция

File Explorer на Windows 11 най-сетне ще предложи интерфейс с табове както в браузърите
(екранна снимка: @WithinRafael)

Microsoft планира да добави възможност за работа с множество раздели (табове) в един прозорец на File Explorer на Windows 11. Това е може би една от най-очакваните промени от потребителите на семейството операционните системи Windows.

За новата функция съобщава потребител на Twitter с името Рафаел Ривера, който е софтуерен разработчик и член на програмата Windows Insider. Твърди се, че нововъведението е налично във версия Build 22572 от 9 март 2022 г. За активиране на функцията са необходими специални умения или инструменти на трети страни, тъй като по подразбиране тя е скрита от очите на потребителя.

Според екранните снимки, публикувани от Ривера, лентата с табове се намира в горната част на прозореца на File Explorer (файловия мениджър по подразбиране в Windows) – точно над лентата с инструменти. Всеки таб съдържа икона и името на папката, отворена в него. Потребителят може да добави нов раздел, като натисне бутона със знака „+”. Засега не е ясно дали е възможно потребителят да „откача” табове, превръщайки ги в самостоятелни прозорци, и да ги прикача обратно.

Като цяло, възможностите за управление на табове във File Explorer са много подобни на тези в съвременните уеб браузъри като Chrome или Firefox. По отношение на подхода за навигация в голям брой едновременно отворени раздели, актуализираният Explorer все още е по-близо до браузъра на Mozilla. Когато отворените табове вече не се побират в прозореца на един ред, Windows добавя нови контроли в началото и в края на лентата с табове – стрелки за хоризонтално превъртане.

Тъмната тема на Windows 11 в новия интерфейс на File Explorer
(екранна снимка: @WithinRafael)

В официалното съобщение на Microsoft, посветено на пускането на следващата компилация на Winodows 11 за тестери-доброволци, тази промяна в работата на Еxplorer не е отразена. Сред нововъведенията, засягащи файловия мениджър, е посочена възможността за отваряне на контекстното меню „Покажи разширени опции” при щракване с десния бутон върху десктопа или прозореца Explorer при задържане на клавиша Shift.

Интерфейсът с табове е най-очакваната промяна във File Explorer. Това се доказва от резултатите от гласуване в центъра за обратна връзка на Windows, който е основният инструмент на разработчиците на системата да чуят гласа на потребителите: близо 3300 души досега са подкрепили добавянето на новата функционалност.

Коментари по темата: „Windows 11 добавя чакана от 5 години функция”

добавете коментар...

  1. Diabolo

    айде сега още 5 г. да чакаме докато я въведат 🙂

  2. fg

    аз не чакам тези идиоти

Коментар