Три иновативни проекта отличени на Digitalk & A1 Awards

В церемонията по награждаване участваха министърът на електронното управление Божан Божанов и мениджъри от технологичния сектор
(снимка: Digitalk & A1 Awards)

Няколко иновативни технологични проекта бяха отличени в първото издание на конкурса Digitalk & A1 Awards. Те получиха крипто награди (NFT) и безплатен Penetration тест от А1.

Победители в конкурса са дигиталният медицински асистент Holoma, платежният метод на Paysera, базиран на отвореното банкиране, и изцяло дигиталният работен процес за лечение на дентална клиника „Д-р Парушева”. Тези проекти бяха отличени за своята визия и стратегия в използването на нови технологии, чрез които постигат бизнес растеж и ефективност.

„Създадохме този конкурс заедно с нашите партньори от Икономедиа, за да дадем поле за изява на иноваторите с бизнес и технологична визия, предприемачество и потенциал за дигитална трансформация, която носи истинска стойност за потребителите”, заяви Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации” в А1 България.

„Това са организации с разработки в облачни и блокчейн услуги, изкуствен интелект, 5G, отворен код и дигитална инфраструктура, които са бъдещите лидери на нашия пазар, готови за следващата промяна”, допълни тя по време на официалната церемония, в откриването на която участваха още министърът на електронното управление Божидар Божанов и главният редактор на Digitalk.bg Деница Дженева.

Най-добър резултат в категория „Иновативност и креативност” постига проектът на Paysera, който бе награден от министър Божанов. Това е нов платежен метод, базиран на отвореното банкиране, който оптимизира процесите при онлайн търговията.

В категория „Стратегия и визия” бе отличен проект, въведен от клиника „Д-р Парушева” за дентални услуги в същия ден чрез 3D принтиране и изцяло дигитален работен процес. Наградата по този проект връчи Петко Петков, директор „Дигитална идентичност” за Югоизточна Европа, PwC, и член на журито.

„Създадохме този конкурс заедно с нашите партньори от Икономедиа, за да дадем поле за изява на иноваторите с бизнес и технологична визия”, заяви Илияна Захариева (вдясно)
(снимка: Digitalk & A1 Awards)

Победител в категория „Въздействие и перспективи за развитие” и с най-висок общ резултат е проектът Holoma – в помощ на персонализираната костна хирургия. Дигиталното SaaS (софтуер като услуга) решение осигурява революционни промени в областта на персонализираната медицина и костната хирургия.

Решението използва съчетание от смесена реалност и 3D холограми, като пренася предоперативния план в оперативната среда. Възложител на проекта е Група за компютърно асистирана радиология и ортопедична хирургия, а изпълнителите са „Интерконсулт България” (ICB) и „Интерконсулт България медицински решения”.

„Проектът Holoma е много красноречив пример за това какво може да бъде постигнато, когато новите технологии се прилагат по иновативен начин, за да носят промени и подобрения. А в случая и да лекуват. Поздравявам създателите на тази технология, която само преди година-две би била пример от научната фантастика, а днес вече е реалност, благодарение на усилената работа и смелите идеи на екипите”, заяви при връчване на наградата Михаил Семерджиев, старши мениджър „ICT услуги” в А1 България и член на журито на Digitalk & A1 Awards.

Победителите получиха и А1 ваучер за високоспециализираната технологична услуга „Тест за пробив на сигурността”, или т.нар. Penetration Test. Услугата се извършва от специалистите по киберсигурност на А1, които използват разнообразни методи, типични за хакерите, в опит да проникнат през защитите на компанията-клиент. На тази основа те изготвят подробен доклад къде и какви уязвимости има в системите и предоставят препоръки как биха могли да бъдат предотвратени потенциални кибератаки през тях.

Коментар