РС бизнесът вече търпи щети от войната в Украйна

Пазарът на компютри неизбежно ще се сблъска с множество проблеми от кризата в Украйна
(снимка: CC0 Public Domain)

Компютърната индустрия вече усеща последствията от военния конфликт в Украйна. Пазарът току-що се беше възстановил, благодарение на нарасналото търсене на РС по време на пандемията, но нова криза, свързана с руската намеса в Украйна, заплашва да наруши веригите за доставки в Западна Европа и извън нея.

Според експертите на Canalys, играчите в компютърната индустрия вече усещат последиците от конфликта, който започна на 24 февруари. „Само за няколко дни цените на енергията и суровините скочиха до небето, а веригата за доставки стана още по-уязвима. Тези проблеми могат да подхранят инфлацията и да ограничат растежа в Западна Европа и по света”, коментира анализаторът Транг Фам.

През февруари 2022 г. инфлацията в еврозоната вече беше достигнала 5,8%, дори преди цените на енергията да скочат рязко след налагането на антируските санкции. Експертите се опасяват, че това ще провокира ефект на доминото и ще доведе до по-ниски разходи за стоки от първа необходимост.

Освен това ситуацията може да се влоши от увеличаване на разходите за въздушен транспорт и трудности в логистиката. В разгара на пандемията от Covid-19 тарифите за въздушен превоз между Хонконг и Северна Америка се повишиха с почти 13 долара за килограм товар. Canalys смята, че санкциите срещу Русия под формата на забрани за използване на въздушното пространство допълнително ще повишат цените.

„Вероятно е авиокомпаниите да прехвърлят нарастващите разходи за превоз между Европа и Азия върху потребителите, което ще окаже допълнителен натиск върху веригата за доставки и ще увеличи материалните разходи”, прогнозира Тран Фам.

Облекчаване на недостига на чипове, което някои експерти разчитаха да се случи през 2022 г., едва ли е възможно в краткосрочен план, предвид очакваните смущения в доставките на неон и други суровини за полупроводниковата индустрия.

Според TrendForce, почти 70% от световния капацитет за производство на неон – инертен газ, който се използва при производството на чипове чрез фотолитография – се намира в Украйна. Страната също така доставя аргон, ксенон и криптон. Що се отнася до Русия, според тайвански изследователи, тя заема 42%, 70%, 40% и 30% от световния износ на паладий, неон, азот и ксенон.

„Компютърната индустрия скоро ще почувства прякото въздействие от по-високите разходи и по-дългите срокове за доставка. Клиентите също ще бъдат засегнати от нарастващата инфлация и ще имат по-малко пари за харчене за потребителски технологии, особено за развлечения”, прогнозира анализаторът от Canalys.

Тран Фам смята, че Русия ще се опита да компенсира оттеглянето на американските марки компютри от страната с помощта на китайски и тайвански доставчици като Lenovo, Acer и Asus. Според анализатора, тези компании може да се окажат в деликатно положение, поради необходимостта да изразят отношение към украинския конфликт.

Коментари по темата: „РС бизнесът вече търпи щети от войната в Украйна”

добавете коментар...

  1. Война?

    Кой е обявил война?

  2. Го60

    Сметката ще е доста дебела. Лошото е, че ще я плащат потребителите а не шибаните политици!

Коментар