Мъск загатва за „значителен“ инфлационен натиск

Покачващите се цени на суровините са предизвикателство и за бизнеса на Tesla
(снимка: CC0 Public Domain)

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск каза, че производителят на електрически автомобили, както и неговата ракетна компания SpaceX, са изправени пред „значителен“ инфлационен натиск по отношение на суровините и логистиката. Той сподели това в любимата си социална мрежа Twitter в неделя.

Технологичният бос зачекна темата за прогнозите за инфлацията и каза, че компаниите му „не са сами“. После той препечата линк към статия, според която конфликтът между Украйна и Русия е довел цените на суровините до най-високите им нива от 2008 г. насам.

Руско-украинската криза доведе до скок в цените на металите, използвани за изграждането на автомобилите, пише Ройтерс. Това касае всичко – от алуминий, който се използва за каросериите, до паладий, който се прилага в катализаторите и висококачествения никел, прилаган за батериите за електрически превозни средства. Най-вероятно този скок на цените ще се поеме от клиентите.

Покачващите се цени на суровините са предизвикателство за всички бизнеси по света и предизвикаха опасения относно икономиката в глобален мащаб. Все пак електромобилите са особено силно засегнати, защото повечето мастодонти в автомобилния сектор вече дават приоритет на електрическите си модели, а редица новостартиращи компании се подготвят да пуснат изцяло нови модели. Всичко това е допълнително усложнено и от глобалния дефицит на чипове.

„Точно когато надеждите, че недостигът на полупроводници намалява… инвазията предизвика нови прекъсвания на доставките на основни материали и тревожен скок в цените“, каза анализаторът на Hargreaves Lansdown Сузана Стрийтър. Анализаторите на Wells Fargo пък отбелязват, че цените на никела са се повишили със 130%, докато кобалтът, литият и алуминият са поскъпнали с 16% до 88% тази година.

Коментари по темата: „Мъск загатва за „значителен“ инфлационен натиск”

добавете коментар...

  1. Шабан

    Санкции, санкции, санкции, харакири.

Коментар