5G постепенно стеснява LTE и в частните мрежи

5G ще надмине LTE в частните мрежи през следващите четири години
(снимка: CC0 Public Domain)

Приходите на глобалния пазар на частни LTE и 5G безжични инфраструктури ще достигнат 8,3 милиарда долара до 2026 г., прогнозира IDC. Анализаторите оценяват този пазар на около 1,7 милиарда долара за 2021 г.

Очаква се пазарът на частни мрежи да расте средногодишно с 36,7% за периода от 2022 до 2026 г. IDC отбелязва, че частните LTE са доминиращият генератор на приходи на този пазар.

Повечето от частните проекти за собствени 5G мрежи досега са били, до голяма степен, изпитания или предварителни, тестови внедрявания. Сега обаче пазарът се разгръща и набляга на пълноценните комерсиални внедрявания.

Изглежда, че за момента пускането на частни LTE мрежи е в разгара си. Но производителите и предприятията проявяват все по-голям интерес към частните 5G мрежи, като се очаква инсталациите да се увеличат, след като бъдат утвърдени новите стандарти.

Dell’Oro Group прогнозира по-рано тази година, че 5G ще надмине LTE като доминираща технология за частни мрежи през следващите четири години, като до 2026 г. ще генерира солидни приходи за доставчиците на RAN оборудване.

Коментар