Голяма банка наема 1000 жени в ИТ отдела си

Жените все още са недостатъчно представени в ключови сектори
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако сте жена с професия в сферата на информационните технологии, интересът към вас вече е огромен. Испанската банка BNP Paribas обяви, че ще наеме още 1000 жени в своя технически екип до края на 2024 г. като част от стратегията си за „феминизиране на ИТ”.

Преди броени дни и Microsoft обяви, че търси жени за ИТ позиции, особено в сферата на киберсигурността. Свободните места в тази ниша са милиони, според американската фирма.

„Този ангажимент отразява настоящото предизвикателство: жените все още са недостатъчно представени в ключови сектори – при нас, във финансовия сектор и в по-широк план в обществото”, заяви в изявление испанската банка.

В него се казва още, че стереотипите пречат на младите момичета, студентки или активни жени да „скочат и да преминат към професии и технологии, които днес влияят върху нашия начин на живот и модели на потребление”, отбелязва ComputerWeekly.

Но не само социалната отговорност тласка банката към подобно решение. Както и при други бизнеси, жените имат балансираща роля в екипите, посочва Изабел Мойрез, директор по човешки ресурси. „Балансираните екипи произвеждат по-ефективни решения, които по-добре отговарят на нуждите на потребителите”.

Предизвикателството за половото разнообразие в „технологичните” професии засяга всички фирми – и тези в ИТ сектора, и тези в останалите индустрии. За да привлекат повече дами към техническите отдели, екипите по човешки ресурси разработват инициативи за насърчаване, за обучение, за повишаване на осведомеността.

Много от компаниите имат вътрешни „дамски клубове” на жените от ИТ професиите, наред с редица удобства като по-гъвкаво работно време, възможности за работа от дома и др.

Коментари по темата: „Голяма банка наема 1000 жени в ИТ отдела си”

добавете коментар...

  1. Гост

    А кой ви каза, че банката е испанска ? 🙂

  2. Филанкишията

    Аааааа,ще трябва да почакате Фофу да се върне от гей парада,та тогава

  3. Килчо

    Ахаха нее
    Сега ще получиш критики от Фофу и родата му
    Очакваме защитна реч

  4. ..

    А, колко трансджендъра ще вземат?

    Тия съвсем изтрещяха с малоумията си.

    Нека наемат 1000 ИТ професионалисти, и ако всичките се окажат жени – ОК, никой нищо няма да каже.

    Но, те започват от другия край – трябвало да са жени.

    Ама, че няма откъде да намерят толкова жени в ИТ бранша, на кого му пука?

    Ама, че може жените да не искат да бачкат в ИТ отделите на банки, защото отношението към персонала там е като към чистачките, на кого му пука?

    Поредните смешници.

Коментар