Intel строи чип-заводи в шест европейски страни

Новите заводи на Intel ще облекчат глобалния недостиг на чипове след няколко години
(снимка: Walden Kirsch / Intel Corp.)

Intel окончателно избра Германия за локация за своя нов, огромен комплекс за производство на чипове и разкри подробности за инвестицията си в Европа на стойност 88 милиарда долара. Освен в Германия, ИТ гигантът ще строи съоръжения в още пет страни от ЕС, стана ясно от проекта.

Първоначалните разходи ще възлизат на общо 33 милиарда евро. От тях 17 млрд. евро ще отидат в Германия. Там автомобилната индустрия вероятно ще бъде основен купувач на авангардните чипове по 2-нанометрова технология.

Наред с това американският чипмейкър ще инвестира в разширяване на съществуващата си фабрика в Ирландия. Там Intel ще налее около 12 млрд. евро. Фирмата ще изгради и център за проектиране и изследвания във Франция. Предвижда и завод за сглобяване и опаковане в Италия.

В допълнение, компанията ще увеличи лабораторното си пространство в Полша и планира да създаде съвместни лаборатории със суперкомпютърния център за усъвършенствани изчисления в Барселона, Испания.

Инвестициите на Intel са в отговор на голямото търсене в бъдеще, като със сигурност компанията разчита и на правителствени субсидии, коментира анализаторът на Bernstein Research Стейси Расгон.

„Intel използва капацитета си като стратегическо оръжие… Част от стратегията в момента е да обиколиш света и да „просиш“ пари“, каза Расгон. „Ако има подходящо време да обикаляш света и да молиш за пари за изграждане на полупроводникови производствени мощности, определено сега е моментът“.

Ефектът от крупната инвестиция обаче няма да се усети веднага. Разширяването на производството идва в отговор на дефицита на чипове от последните години, но ще минат още няколко години, преди новата производствена система на Intel да започне да подава готова продукция на пазара.

Все пак анализаторите са на мнение, че Германия е най-печелившата от решението на Intel за изграждане на нов производствен капацитет в ЕС. Там отива най-голям дял от предвидената инвестиция.

Освен това заводът в Магдебург ще създаде доста работни места: 7000 позиции за строителни работници по време на изграждането, 3000 постоянни работни места директно в компанията, както и няколко хиляди работни места във фирми, които ще се явяват доставчици и партньори.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия е в преговори с още няколко производители на чипове. Очаква се и те да могат да обявят подобни планове в следващите няколко месеца.

Коментар