Google придоби производител на микро-LED

Микро-LED се използват за направата на очила за подобрена реалност (изображение: raxium.com)

Интернет гигантът Google сключи договор за закупуване на Raxium – „петгодишен стартъп, който разработва микро светлинни диоди за дисплеи, използвани в устройства за разширена и смесена реалност“.

Raxium няма комерсиален продукт на пазара до момента. Разработките на фирмата се въртят около микро-светодиодите. Те се използват за направата на миниатюрни дисплеи, каквито се вграждат например в устройствата за подобрена реалност.

За микро-светодиодите се говори като за следващата голяма технология в ИТ бизнеса. Това е арена, където няма водещи имена и емблематични лидери. Видимо е обаче, че големите ИТ корпорации имат интерес.

Apple инвестира в технологията от известно време и закупи микро-LED стартъп през 2014 г. Meta си партнира с компанията Plessey, която разработва собствена микро-LED технология. Големият Samsung също се интересува от пазара и вече продава микро-LED телевизори.

Google се е заела сериозно с AR и наскоро публикува множество обяви за работа, свързани със създаване на „ОС за разширена реалност“. Хардуерното подразделение на интернет гиганта пък купи компанията North, която прави AR очила, изглеждащи като обикновени очила.

Но може би този устрем подрани, защото в крайна сметка потребителите не се нахвърлиха на VR така, както ИКТ бизнесът се надяваше. Чат от резултата беше загърбването на куп продукти, в които е инвестирано доста.

Има обаче изгледи AR да се окаже голямата революция, която всички големи производители на потребителска електроника очакват.

Коментар