OneWeb ще изстрелва спътници с ракетите на SpaceX

Космическият интернет на британската фирма IneWeb ще се позабави
(снимка: CC0 Public Domain)

Лондонската сателитна компания OneWeb ще поднови изстрелванията на своите спътници, но това вече ще става с помощта на ракети, управлявани от американския ѝ конкурент SpaceX. И двете фирми изграждат спътникови мрежи в ниската земна орбита, за да доставят широколентови интернет комуникации.

Но докато SpaceX може да изпраща своите сателити Starlink, използвайки собствените си ракети, OneWeb остана закотвена на земята след началото на руско-украинската криза, защото дотогава изпращаше спътниците си в орбита посредством руски ракети.

В търсене на изход от създалата се ситуация, OneWeb е сключила договор със SpaceX, съобщи BBC. Очаква се първото от поредицата извеждания на спътници в орбита да се случи преди края на годината.

„Благодарим на SpaceX за тяхната подкрепа, която отразява нашата споделена визия за безграничния потенциал на космоса“, каза главният изпълнителен директор на OneWeb Нийл Мастърсън. „С тези планове за стартиране ние сме на път да завършим изграждането на цялото си съзвездие от спътници и да можем да предоставяме стабилна, бърза и сигурна свързаност по целия свят“.

Условията на споразумението със SpaceX не бяха оповестени. Пазарните анализатори побързаха да посочат, че макар SpaceX и OneWeb да преследват една и съща цел – широколентов интернет от небето – те са насочени към различни сектори.

Докато SpaceX продава терминали за интернет-връзка директно на потребителите, OneWeb е фокусирана върху продажбата на на телекомуникационни компании. Тези партньори могат да предлагат системата OneWeb на клиентите си като част от собствени пакети за интернет.

OneWeb е отчасти собственост на британското правителство. Доскоро тя изстрелваше по 34-36 спътника наведнъж на ракети „Союз“. В момента фирмата продължава да произвежда спътници, но те ще трябва да бъдат модифицирани за ракетите Falcon.

От своя страна, SpaceX има повече от 2000 спътника в орбиталната система Starlink. Всяка седмица компанията качва още спътници в мрежата си чрез своите ракети Falcon за многократна употреба.

Коментар