Антимонополните служби нищят сделката Microsoft-Activision

Скъпата придобивка на Microsoft може да не се понрави на органите по конкуренцията
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералната търговска комисия на САЩ е потърсила допълнителни данни от Activision Blizzard и Microsoft, свързани с антитръстовата ревизия на сключената от двете фирми сделка за сливане, съобщи разработчикът на игри.

През януари двете компании постигнаха споразумение за придобиване на Activision от страна на софтуерния гигант за сумата от 68,7 милиарда долара. Договорът се определя като най-голямата сделка в игралната индустрия в историята ѝ досега.

Любителите на игри от цял свят бяха сломени от новината за сделката. Те се опасяват, че подобно сливане рязко ще намали конкуренцията в геймърския сектор.

С тази сделка Microsoft ще застане наравно с лидерите в индустрията Tencent Holdings и Sony Group. От своя страна, те също са в процес на изкупуване на разработчици на игри и геймърски технологии. Sony Interactive Entertainment наскоро заяви, че е решила да купи Bungie Inc. в сделка на стойност 3,6 милиарда долара.

Експерти обаче са на мнение, че не игрите са водещ мотив за Microsoft в желанието ѝ да придобие Activision Blizzard. По-скоро, според специалистите, технологията на компанията е необходима на Microsoft, за да придобие преднина в бързо развиващия се свят на на т.нар. метапространство и преживяванията във виртуалната реалност.

Microsoft ще подаде документи за одобрение на сделката в 17 юрисдикции, каза президентът на компанията Брад Смит пред репортери миналия месец.

За да удовлетвори антимонополните регулатори по света, през февруари компанията заяви, че е разработила нов набор от принципи за своя магазин за приложения. Това включва и отворен достъп за разработчици, които отговарят на стандартите за поверителност и сигурност на компанията.

Коментар