Подобрение в Android: бързо чистене историята на търсене

Изчистването на историята на търсене от последните 15 минути става достъпно и за Android
(снимка: CC0 Public Domain)

Потребителите на Google приложения за iOS имат на разположение функция за бързо изчистване на 15-минутната история на търсене още от миналото лято, а сега и притежателите на Android устройства се сдобиха с подобно удобство.

Новата функция се задейства само с няколко клика. Съответната опция ще се появи в официалното приложение на Google за Android (иконата изглежда като голяма цветна буква G). След това ще бъде достатъчно да кликнете върху снимката на профила и да изберете „Изтриване на последните 15 минути” под бутона „История на търсенето“.

Google вече предлага опции за бързо изтриване на цялата история на търсене или автоматично изтриване на историята от последните 3, 18 или 36 месеца. Освен това потребителите могат ръчно да изтрият историята на отделните заявки за търсене. Това е удобно, но не и в случаите, когато има нужда от изтриване на данни само за последната сесия на търсене.

Трябва да се отбележи, че след изтриване историята на търсене ще изчезне на всички устройства, към които е свързан акаунтът – от смартфон до таблет или хромбук. Въпреки това няма да можете да изтриете историята от други приложения на Google.

Към момента актуализацията все още не е достъпна за всички потребители. Очаква се функцията да се появи на етапи за различни потребителски групи. Дали ще има подобна опция и за настолни компютри засега не е известно.

Коментар