Snapdragon става „билетът за метапространството“

Всички устройства за подобрена и виртуална реалност имат в сърцето си Snapdragon
(снимка: CC0 Public Domain)

Qualcomm продължава своите инвестиции в развитието на метапространството. Фирмата създаде фонд от 100 милиона долара, който ще бъде използван за подкрепа на разработчици и компании, които създават преживявания в разширената реалност (XR), както и технологии, свързани с AR и изкуствен разум.

Според чипмейкъра, финансирането ще се предоставя чрез „комбинация от рискови инвестиции във водещи XR компании“ от грантовата програма за безвъзмездни средства на Qualcomm Ventures и Qualcomm Technologies. На фокус са разработчици, създаващи XR преживявания в области като игри, здраве и уелнес, медии, развлечения, образование и бизнес.

В допълнение към финансирането, разработчиците ще могат да получават и ранен достъп до технологиите на платформата XR, хардуерни комплекти, връзки с инвеститори и възможности за съвместен маркетинг.

„Чрез Snapdragon Metaverse Fund очакваме да дадем възможност за изява на разработчици и компании от всякакъв размер, тъй като те прокарват границите на възможното“, коментира Кристиано Амон, президент и главен изпълнителен директор на Qualcomm. Заявленията за кандидатстване ще бъдат официално отворени през юни.

Едновременно с това Qualcomm обяви, че се обединява със Square Enix като част от проект, наречен Snapdragon Spaces Project. Той предвижда разработване на устройства, които се носят на главата с цел осигуряване на „преживявания в разширена и смесена реалност“.

„Смятаме, че сега е подходящ момент с XR да правим иновации в игрите от класически жанр, с който сме особено известни,“ посочи техническият директор на Square Enix Бен Тейлър.

Миналата година Амон се похвали, че Snapdragon на Qualcomm ще бъде „билетът за метапространството“. Той отбеляза, че по-голямата част от настоящите устройства в стил метапространство вече имат в сърцето си именно Snapdragon.

Коментар