Suzuki и SkyDrive разработват летяща кола

Едноместният прототип на летяща кола, разработена от Cartivator/SkyDrive
(снимка: SkyDrive)

Японският производител на eVTOL SkyDrive обяви, че ще си партнира със Suzuki за разработване и пълномащабно производство на „компактен, двуместен електрически летящ автомобил”. Очаква се неговият дебют да е на Световното изложение в Осака през 2025 г.

SkyDrive е водещият eVTOL проект в Япония. Компанията-майка Cartivator е основана благодарение на малка инвестиция от Toyota. Техническият директор Нобуо Киши пък се присъедини към компанията, след като заемаше „висок пост” в Mitsubishi Aircraft Corporation. Ето, че сега и Suzuki идва на борда.

Анонсът на двете компании предвижда сътрудничество „в области на бизнеса и технологиите, които включват технологична научноизследователска и развойна дейност, планиране на производствени и масови производствени системи, развитие на задграничните пазари с първоначален фокус върху Индия и насърчаване на усилията за постигане на въглероден неутралитет”.

SkyDrive има някои едноместни концепции за мултикоптер, но все още не е ясно върху какъв точно летателен апарат ще работи съвместно със Suzuki. Експерти предполагат, че съвместната работа ще стъпи на SD-XX на SkyDrive. Това е коаксиален мултикоптер с 8 витла, със стъклена кабина.

Моделът е проектиран да вдига максимално тегло от 500 кг, да лети на максимална височина от 500 метра, да развива максимална скорост от 100 км/ч и да се движи 20-30 минути.

Машината всъщност ще отговаря на категорията „летяща кола”, тъй като предлага и режим на шофиране. На земята може да се движи със скорост 60 км/ч с пробег 20-30 км.

Предполага се, че тази съвместна работа на двете компании ще доведе до краен резултат, който ще е видим за Международното изложение в Осака през 2025 г.

„SkyDrive има за цел да започне обслужване на въздушни таксита по време на Световното изложение 2025 в Осака, Япония, както и… в други региони на Япония”, гласи съобщението на двете компании.

Коментар