Nvidia с интерес към производство на чипове с Intel

Дженсен Хуанг заяви интерес към производствените възможности на Intel
(снимка: Nvidia)

Nvidia проявява интерес да проучи как може да използва Intel за производството на своите чипове, каза главният изпълнителен директор Дженсен Хуанг по време на разговор с репортери в сряда.

„Те имат интерес ние да използваме техните заводи. Ние сме много заинтересовани да проучим тази възможност”, каза Хуанг пред Ройтерс. Но добави, че дискусиите за заводите отнемат много време, тъй като става въпрос за интегриране на вериги за доставки.

В началото на миналата година Intel, която произвежда предимно разработени от нея чипове, реши да разшири бизнеса си с производството на чипове, проектирани от други фирми. Това е бизнес не с чипове, а с производствени бази по същество.

Не след дълго стана ясно, че Qualcomm и Amazon.com ще бъдат първите клиенти на „заводския бизнес” на Intel. Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър каза след изслушване в Сената на САЩ, че компанията е „развълнувана от интереса към използването на заводските ни възможности”.

По думите на мениджъра, в случая няма конкретни срокове. Гелсингър потвърди, че фирмата е в процес на „текущи дискусии” с Nvidia.

„Сигурна съм, че той се интересува от повече възможности… и не му струва нищо да каже това”, каза анализаторът на Bernstein Стейси Расгон относно коментарите на Хуанг. „Но [твърдението] не казва нищо за това как всъщност ще изглежда [партньорството], когато се споразумеят”.

В момента по-голямата част от чиповете на Nvidia се произвеждат от Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Хуанг коментира, че „да си завод с калибъра на TSMC не е за хора със слаби сърца”. Той добави, че това изисква промяна в културата, за да се осигурят не само процеси, но и услуги.

Запитан дали не се притеснява да работи с конкурент като Intel, Хуанг заяви, че доверието и работата с партньори от индустрията е ключово и Nvidia си партнира с много компании, включително Intel, от дълго време. „Intel знае нашите тайни от години”, каза той.

Коментар