Нов играч разработва платформа за домашно кино

Пазарът на технологии и софтуер за домашно кино се развива динамично
(снимка: CC0 Public Domain)

Sonos може да отправи предизвикателство към Roku, Amazon, LG и всички други, които разработват софтуерни платформи за телевизия. Компанията изглежда има амбиции не само да бъде любима платформа за домашно аудио, но и за домашно кино.

Така изглежда от публикуваните нови обяви за работа на фирмата, открити и докладвани от Protocol. Списъците с работни места предполагат няколко нови области на разширяване на Sonos и рисуват картина на мащабна стратегия за развитие в сферата на домашното кино.

Сред публикуваните обяви за нови позиции са „продуктов мениджър на основна платформа”, „ръководител на партньорствата в сферата на домашното кино” и „Водещ разработчик на графичен интерфейс за ново поколение преживявания в домашното кино”.

Партньорската позиция беше споделена от главния директор по иновациите на Sonos Ник Милингтън в LinkedIn с бележка, че той „работи по нов проект за домашно кино”. Според списъците, една от позициите е свързана с работа по „пътна карта за операционна система и медийна платформа” за домашно кино.

Друга позиция е за работа по „мобилно устройство, телевизор, таблет и хардуерно дистанционно” за „ново поколение преживяване с предоставянето на съдържание”. Партньорската роля се отнася до „следващо поколение ОС за домашно кино от Sonos”.

До момента това име се свързваше главно с техника за озвучаване, която може да се използва за домашно кино. Никога обаче Sonos не е произвеждала нещо, което да се нуждае от операционна система или да се описва като „ОС за домашно кино”. Това означава, че компанията предприема голяма промяна в стратегията си за домашно кино.

А пазарът на технологии и софтуер за домашно кино се развива динамично. Amazon, Google, LG и Roku лицензират своя софтуер за производителите на телевизори, позволяващи достъп до стрийминг-приложения и други функции, включително рекламни платформи.

Наред с това компании като Apple или Samsung пък правят свой собствен софтуер за тази цел, който е проектиран да работи на техните хардуерни системи.

Всичко това обещава все по-ожесточена конкуренция в сферата на системите за домашно кино – пазар, който постоянно бележи растеж и се е превърнал в арена на единоборство между играчи от най-различни ниши.

Коментар