Google ще насочва хората към надеждни източници

Интернет услугите на Google целят да предпазят хората от дезинформация
(снимка: CC0 Public Domain)

Google пусна някои актуализации за своите интернет услуги Търсене и Новини, чиято цел, според компанията, е намаляване на разпространението на дезинформация в глобалната мрежа.

От миналия юни насам Google прилага етикети към резултатите от търсене за „бързо развиващи се теми”, които включват неща като извънредни новини и „вирусни” видеоклипове. Такъв етикет предполага, че потребителят може да провери отново по-късно за повече подробности, когато стане налична повече информация.

Започвайки от САЩ (на английски) днес, новите етикети ще включват някои съвети за информационна грамотност, съобщи Engadget. Идеята е да се помогне на хората да преценят дали информацията, която виждат по дадена „бързо развиваща се” тема, е легитимна.

Алгоритъмът ще предложи действия като проверка на датата на публикуване и търсене за името на автора, за да се разбере дали данните са достоверни. Приемането на информацията за „чиста монета” все по-рядко е разумно решение, така че Google се стреми да насърчава потребителите да се задълбочават и замислят.

В Google Новини ще има нов етикет в Топ истории. Той ще посочва източници, които са били масово цитирани от други новинарски организации. Може да се приложи към неща като новинарска статия от местни вестници, интервю, разследващ материал, съобщение или дори прес-анонс.

Google казва, че се интересува от използването на етикета, за да подчертае и оригиналното отчитане. Отново целта на този ход е да помогне на потребителите да намерят по-подходяща и полезна информация. Първоначално етикетът ще бъде достъпен за мобилни устройства в САЩ (отново само на английски). Google планира да го пусне по целия свят през следващите седмици.

Коментари по темата: „Google ще насочва хората към надеждни източници”

добавете коментар...

  1. Надежда Василева

    И пак ще има простотии, свързани с копирани самоличности…
    Например – как неграмотното ще се накопира на фейсбук на например на страница на полиглот и някакъв андроид ще за почне “да чете” тихо реклами и указания на жертвата на копиричта и ще изпотрови нервите на жертвата , не е само фейса, ами мейлите, ами обучителните сайтове…
    Първо да се сегрегира интелекта, да се влиза само по нива -например с днк пас, пък после и други нови полезни услуги…Значи – да не се слага каруцата пред коня…., нищо, че е модерно.Конят простаци не може да влачи, а каруцата да се подреди както си му е РЕДА.

  2. Anonymous

    Добре, че са те да ни насочат..

  3. Anonymous

    Примерно като Wikipedia, Johns Hopkins University.

Коментар