ЕС затяга регулациите на преводите в криптовалута

Абсолютно всички крипто-трансфери ще попадат в обхвата на регулациите
(снимка: CC0 Public Domain)

Депутатите в Европейския съюз изглежда са склонни да подкрепят по-строги мерки за преводите на биткойни и други криптовалути, което може да се приема като знак, че са готови да затегнат регулациите за сектора.

Съгласно предложението, представено за първи път миналата година от Европейската комисия, крипто-фирмите – като например борсите – ще трябва да получават, съхраняват и предоставят информация за лицата, участващи в трансфери. Това би улеснило идентифицирането и докладването на подозрителни транзакции, замразяването на цифрови активи и обезкуражаването на високорисковите транзакции, каза пред Ройтерс Ърнест Уртасун, депутат от испанската Зелена партия.

Комисията предложи прилагането на правилото за преводи на стойност от 1000 евро нагоре, но сега, съгласно междупартийното споразумение, това правило „de minimis” е премахнато. Това означава, че абсолютно всички трансфери ще попадат в обхвата на регулациите. Крипто борсата Coinbase Global предупреди, че правилата ще доведат до режим на наблюдение, който задушава иновациите.

Уртасун посочи, че премахването на минималния праг привежда законопроекта в съответствие с правилата на глобалната работна група за финансови действия, която определя стандарти за борба с прането на пари.

Изключението за преводи с ниска стойност не е подходящо, тъй като позволява на потребителите на криптовалути да заобикалят правилата и да създават почти неограничен брой преводи, а многобройните преводи за малки суми, когато са извън радара на вниманието на регулаторите, може да са свързани с престъпления.

Главният правен директор на Coinbase Пол Гревал написа в блог публикация в понеделник, че традиционните пари в брой, а не криптовалутите, са най-популярният начин за скриване на финансови престъпления.

Коментари по темата: „ЕС затяга регулациите на преводите в криптовалута”

добавете коментар...

  1. Мхм

    смешници

Коментар