Apple се кани да използва китайска памет в iPhone

3D NAND паметите на китайската YMTC може да се използват в iPhone
(снимка: YMTC)

Флаш памети на китайския производител YMTC може да намерят приложение в устройствата на Apple. Създадена с подкрепата на холдинга Tsinghua Unigroup, YMTC инвестира сериозно в развитието на местно производство на 3D NAND чипове и успя да се доближи технологично само на едно поколение до световните лидери.

Първоначално компанията доставяше своята флаш памет на вътрешния пазар в Китай за използване в персонални компютри, SSD и мобилни устройства. Миналата година YMTC усвои производството на 128-слойна QLC 3D NAND памет, като в това отношение „китайският новак” не изостава много от световните лидери.

Важен етап в популяризиране на продуктите на YMTC може да бъде използването им от американския гигант Apple. Според източници на Блумбърг, Apple търси алтернативни доставчици на NAND памет за своите електронни устройства, след като през февруари производствени проблеми поставиха под съмнение способността на Kioxia да достави планирания брой чипове.

Apple и нейните партньори използват памет, произведена от същата Kioxia, както и от Micron Technology и Samsung Electronics. Смята се, че корейски доставчици ще могат да компенсират загубите от инцидента в производството на Kioxia, но създалата се ситуация накара Apple да проучи възможността за сътрудничество с китайската YMTC.

Във всички случаи използването на памет от YMTC намалява логистичните рискове, породени от пандемията, тъй като съоръженията за сглобяване на iPhone и производство на памети се намират в Китай и за тази схема не се изискват трансгранични превози. Освен това паметта на YMTC може да се окаже по-евтина от чуждестранните аналози, а за Apple, при нарастващите цени на много компоненти, всеки цент спестяване е важен.

Засега обаче възможността за подобно сътрудничество може да бъде ограничена по политически съображения, особено като се има предвид близостта на холдинга Tsinghua Unigroup до настоящия ръководител на китайското правителство Си Дзинпин. Пътят на паметта на YMTC до списъка с компоненти, закупени от Apple, няма да бъде кратък и бърз – доставчикът на дисплеи BOE Technology, например, трябваше да докаже своята надеждност в продължение на няколко години.

Експертите смятат, че паметта на YMTC може да бъде използвана не само в новия iPhone SE, но и в бъдещи модели от по-висок клас като iPhone 14, но делът на китайската памет в общата производствена програма за смартфоните на Apple е малко вероятно да надхвърли 5%. Според източниците, финансовите проблеми на Tsinghua Unigroup все още не са се отразили върху дейността на дъщерното дружество YMTC.

Коментар