Засаждат 10 000 дръвчета в „Новата гора край София”

Дърветата са „естествен пречиствател на въздуха” и смекчават парниковия ефект
(снимка: CC0 Public Domain)

В рамките на инициативата „Залесяваме активно” ще бъдат засадени 10 000 дръвчета в „Новата гора край София”. Екологичният проект на Нестле България се реализира в партньорство със Столична община и е част от глобалния ангажимент на компанията да засади 200 млн. дръвчета до 2030 г. в районите, от които набавя съставки.

Чрез способността си да абсорбират въглероден диоксид дърветата помагат за овладяване на промените в климата. През миналата година Нестле осигури 24,6 млн. дръвчета за засаждане, които спестяват 9,3 млн. CO2 емисии.

Целта на проекта е у нас да се постави началото на дългосрочни активности, насочени срещу климатичните промени, които представляват голям риск за бъдещето на храните. Именно производството и консумацията на храна са едни от най-големите източници на вредни парникови емисии.

Дърветата устойчиво взаимодействат положително с всички елементи на климата – температура, влажност, атмосферно налягане, валежи, ветрове. Благодарение на функцията си на „естествен пречиствател на въздуха”, те помагат за смекчаване на парниковия ефект чрез абсорбиране на въглероден диоксид и други антропогенни емисии, които допринасят за промяна на климата.

Едно голямо дърво чрез процеса на изпаряване може да изведе до 400 литра вода и това води до охлаждане, еквивалентно на 20 домашни климатика. През лятото дърветата помагат за овладяване повишаването на температурата, а през зимата смекчават най-студените ветрове.

С помощта на служители на компанията и на доброволци, Нестле България планира да засади 10 000 фиданки дъб в „Новата гора край София” (близо до Негован и Лесновска река) на 17 април, като във фейсбук страницата на инициативата може да се следи за актуална информация и промени.

Коментар