AMD купува облачния стартъп Pensando за $1,9 млрд.

Сделка на AMD засилва позициите на компанията на пазара за облачни решения
(снимка: AMD)

Чимпейкърът AMD обяви, че ще придобие новостартиращата компания за облачни технологии Pensando за 1,9 милиарда долара. С това производителят се надява да подсили продуктите си за центрове за данни и да се възползва от нарастващото търсене на подобни системи за корпоративни и облачни решения.

Pensando е основана през 2017 г. от четирима бивши инженери на Cisco Systems. Сред нейните клиенти са облачното звено на Goldman Sachs и Microsoft. Други големи компании в списъка с потребители на технологията на Pensando са Oracle Cloud, Hewlett Packard Enterprise и IBM Cloud. Всички те са внедрили технологията на Pensando „в голяма мащаб”, подчертава AMD.

Младата фирма прави напълно програмируем процесор и софтуерна платформа, която помага на корпоративните клиенти и собствениците на центрове за данни да функционират подобно на облачните изчислителни центрове като Amazon Web Services.

И AMD, и Pensando обаче са категорични, че мрежовата технология на Pensando е много по-висококачествена от тази на AWS. Сони Джиандани, съосновател и главен бизнес директор на Pensando, казва пред Ройтерс, че платформата на компанията „е 8 до 13 пъти по-бърза от системата Nitro 100gbps на AWS”.

При облачните изчисления клиентите могат да поръчат толкова изчислителна мощност, колкото им е необходима, в различни части на света – с няколко кликвания на мишката. Софтуерът на Pensando се грижи за подреждането на данните към правилните физически машини.

Сделката, която ще позволи на AMD да добави платформата на Pensando към своята гама процесори и графични чипове, би трябвало да приключи през второто тримесечие на тази година. Главният изпълнителен директор на Pensando Прем Джейн и целият екип ще се присъединят към подразделението на AMD за решения за центрове за данни.

Според пазарните наблюдатели, сделката е ход, който ще изостри конкуренцията между AMD и нейните съперници на пазара за чипове Intel и Nvidia.

Коментар