Създателят на робота Pepper премина в немски ръце

Немска фирма стана собственик на SoftBank Robotics Europe – разработчик на Pepper
(снимка: SoftBank Robotics Europe / Twitter)

Германската компания United Robotics Group заяви, че ще придобие звеното за роботика на японския конгломерат SoftBank Group, което създаде хуманоидния Pepper. Стойността на сделката за SoftBank Robotics Europe с централа в Париж не беше обявена.

SoftBank ще придобие миноритарен дял в URG и двете компании ще продължат да си сътрудничат в маркетирането на роботи, се казва в официалното изявление. Двете страни не разкриха допълнителна информация или данни за финансовите условия на сделката.

URG беше главен дистрибутор на SoftBank Robotics Europe (SBRE) за европейския пазар от октомври 2021 г., отговарящ за продажбите, сервиза и поддръжката на Pepper и NAO. Партньорството на двете организации обаче датира от по-отдавна: от 2017 г.

Сега базираната във Франция компания ще се върне към предишното си име – Aldebaran. Генералният мениджър на SBRE Ксавие Лашерад ще продължи да ръководи фирмата.

SoftBank придоби този бизнес през 2012 г. с надеждата да стане ключов играч в индустрията на роботиката, но това не се случи според плана на главния изпълнителен директор Масайоши Сон.

URG следва своята стратегия да си осигури водеща позиция на пазара на роботика чрез органичен растеж и чрез придобивания, коментират пред Ройтерс от немската фирма със седалище в Бохум.

„Обширното ноу-хау и опит на висококвалифицираните служители на SBRE не само идеално допълват широката продуктова гама на URG, но и обединените ни сили ще ускорят изследванията и разработките – и по този начин допълнително ще укрепят иновативната мощ на компанията”, допълват от URG.

SoftBank започна преговори да продаде бизнеса с роботи на URG, след като спря производството на Pepper и съкрати работещите в своите звена, посветени на роботиката, в световен мащаб. Очаква се сделката да бъде завършена през второто тримесечие на 2022 г.

Коментар