Сбогом, Pepper? SoftBank спря производството

Pepper привлече вниманието като един от първите хуманоидни роботи
(снимка: Lufthansa)

Pepper, приветливият малък хуманоиден робот, който се появи на пазара през 2014 г., изглежда ще бъде пенсионирана. Японският конгломерат SoftBank потвърди, че производството е „спряно за известно време“. Фирмата ще започне да прави робота отново „когато е необходим“, се казва в съобщението.

Наред с това компанията започна да съкращава работни места в глобалната си система за роботика във Франция, според анонс на Ройтерс. Около половината от 330-те работни места там ще бъдат закрити.

Pepper привлече вниманието като един от първите хуманоидни роботи, способни да „четат“ човешки емоции, отбелязва BBC. Той беше популяризиран за използване както в ролята на домашен спътник, така и на обществени места, като например магазини и ЖП гари.

Но въпреки някои „високопоставени“ изяви на конференции и събития, включително по всички големи технологични конгреси, Pepper никога не бе разпознат като търговски продукт. Според Ройтерс, до момента са произведени само 27 000 бройки.

Това се дължи отчасти на цената от 1790 долара, която набъбва значително, след като се включат и месечните разходи за абонамент от 360 долара. Затова роботът се използва главно като изследователски и образователен инструмент за училища, колежи и университети.

Експертът по роботика проф. Ноел Шарки заяви, че ще бъде „щастлив да види края му“. „Pepper направи много, за да навреди на истинските изследвания в областта на роботиката, създавайки често фалшиво впечатление за ярко съзнателно същество, което може да провежда разговори”, казва той.

“Беше управляван предимно от човек, разговарящ през високоговорителите. Заблуждаването на обществеността по този начин е опасно и създава погрешно впечатление за възможностите на изкуствения интелект в реалния свят”, коментира проф. Шарки.

Коментари по темата: „Сбогом, Pepper? SoftBank спря производството”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Японски Изку.интелект – човек с високоговорител заблждаващ обществото че слага пипер на манджата.

    Беше управляван предимно от човек, разговарящ през високоговорителите. Заблуждаването на обществеността по този начин е опасно и създава погрешно впечатление за възможностите на изкуствения интелект в реалния свят”, коментира проф. Шарки.

Коментар