Тийнейджър създаде приложение, с което сестра му проговори

Смартфонът може да помогне на хора, които страдат от проблеми с говора
(снимка: CC0 Public Domain)

Делла е момиче с рядко генетично заболяване, наречено Синдром на Бейнбридж-Ропърс – вид разстройство от аутистичния спектър, което засяга способността ѝ да говори. Нейният брат Арчър искал да ѝ помогне да общува – и не смятал, че е честно да разчита на скъпи комуникационни приложения за целта.

Има много хора, които не могат да говорят, и всички те са зависими от безумно скъпи приложения – по 500, 600 долара, аргументира се момчето. „Ето, аз съм с очила, представяте ли си едни очила да струват 500-600 долара?!“, казва Арчър, цитиран от BBC. Преди година и половина той се захваща да направи специално приложение „за говорене“ за сестра си.

Първоначално семейството живеело в Калифорния, където разходите по грижата за детето били сериозни и „източили“ семейните ресурси. След това се преместват да живеят в Тексас. Там на детето била поставена диагноза, но това не помогнало особено за лечението.

Вбесен от високите цени на приложенията за говорене, 16-годишният Арчи започнал да разработва приложението Freespeech – инструмент, с който неми хора могат да говорят чрез натискането на бутони с думи.

Споделил първата, базова версия в TikTok. Тогава с него се свързали хора, които смятат приложението за смислено и желаещи да помагат. Мнозина разработчици се включили в писането на кода.

Сега Делла е постоянно с таблет в ръце и постепенно свиква да отговаря на въпросите, който ѝ задават, чрез приложението Freespeech. При пазаруване в кварталния магазин тя сама съобщава какво иска да купи.

Арчи пък е много щастлив, че вече има различни начини за общуване с Делла – наред с жестовете ѝ, които само семейството вече се научило да разпознава.

Коментари по темата: „Тийнейджър създаде приложение, с което сестра му проговори”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    всички хора да “говорят” с натискане на кратки готови изрази на тел.

Коментар