Експерти обясниха защо прегряват смартфон чиповете

Флагманските смартфони с ARM архитектура често страдат от прегряване
(снимка: CC0 Public Domain)

Прегряването на чиповете в смартфоните е проблем, с който индустрията не може да се справи напълно. Според специалистите, проблемът се корени в архитектурата на чиповете, а не в технологичния процес, използван за производството им.

Именно архитектурата на чиповете, предлагана от Arm, причинява проблеми с прегряването на голям брой модели Android смартфони, включително на Samsung, Xiaomi и Motorola, твърди публикация на Buasiness Korea, която се позована на експерти от индустрията.

Флагманските смартфони обикновено използват чипсети Arm от компании като Qualcomm и Samsung. „В момента чипсетите Qualcomm Snapdragon и Exynos на Samsung Electronics се използват в повечето флагмански смартфони с Android и тези смартфони са проблематични по отношение на прегряване, производителност и консумация на енергия”, казва източник от индустрията пред изданието.

Архитектурата, създадена от Arm, се използва както в чипове, произведени в заводите на Samsung, така и на TSMC. И в двата случая се появяват подобни проблеми, от което следва, че причината не е в производителите, а в разработчика на чиповете.

Междувременно много експерти отбелязват, че проблемите са резултат от комбинация от различни фактори – от производствения процес до архитектурата на процесора, качеството на периферните компоненти и производителността на смартфоните като цяло.

Чипсетите на Apple също са изградени върху архитектурата на Arm, но страдат по-малко от прегряване, тъй като Apple и Arm настройват процесорите за оптимално взаимодействие с iOS, докато Samsung и Qualcomm разработват чипсети, предназначени да се използват в голямо разнообразие от модели с малки или никакви промени.

Въпреки това, започвайки от iPhone 11, смартфоните на Apple също имат проблеми с прегряването. Така че твърдението на експертите за „безпроблемните iPhone” не е напълно вярно.

Коментар