PC пазарът с повече приходи при по-малко продажби

Малко над 80 млн. компютъра са продадени в света през първото тримесечие на 2022
(снимка: CC0 Public Domain)

Приходите на световния пазар на компютри нараснаха с 15% през първото тримесечие на годината, но доставките като брой продадени РС намаляха, сочи нов доклад на анализаторската компания Ganalys.

Периодът януари-март 2022 г. регистрира първия спад в доставките на компютри от от две години насам. Но в същото време РС пазарът е започнал успешно годината, бележейки над 15% ръст на приходите през разглеждания период.

Според оценките на Canalys, през първото тримесечие на 2022 г. в света са продадени 80,1 милиона компютъра, което е с 3% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Спадът идва на фона на големи геополитически сътресения и намаляващо потребителско търсене.

Въпреки това, размерът на РС пазара достига 70 милиарда долара в парично изражение, подкрепен от ръста в цените на компютрите при продължаващ недостиг на предлагане и силно търсене на по-скъпи модели.

Доставките на преносими компютри намаляват с 6% на годишна база до 63,2 милиона единици през последното тримесечие, докато сегментът на настолните РС регистрира ръст от 13% при доставки от 16,8 милиона единици.

Lenovo остава лидер на пазара: през януари-март компанията е доставила 18,2 милиона компютъра, или 22,8% от общия брой. На второ място е HP Inc., чийто принос възлиза на 15,8 милиона РС или 19,8%. Следват Dell, Apple и Asus с резултати от 13,7, 7,4 и 5,5 милиона броя и дялове 17,2%, 9,3% и 6,9%.

Сред петте водещи марки Asus се представя най-добре през първото тримесечие, постигайки ръст на доставките от 24% на годишна база. Благодарение на това, тайванският производител се завърна в топ 5 за първи път от третото тримесечие на 2017 г.

Ръстове от 8% и 6,2% регистрират Dell и Apple, докато Lenovo и HP са на минус. Според Canalys, доставките на Lenovo са намалели с 9,2%, докато HP регистрира годишен спад от 17,8%.

Въпреки външните шокове, възпрепятстващи доставките на компютри, анализаторите на Canalys остават уверени в своята прогноза за приходите и дългосрочните перспективи за пазара на компютри.

Експертите обясняват своя оптимизъм с нарасналото значение на компютрите за крайни потребители – през последните две години, от 2019 до 2021 г., общият брой на настолните и преносими РС, използвани в света, е нараснал с над 150 милиона единици.

Освен това анализаторите са уверени, че предстои нов цикъл от актуализации на компютрите. Дори ако потребителите трябва да отлагат закупуването на устройства за известно време поради нарастващите цени, следваща вълна на обновяване е неизбежна, като се има предвид, че повече от 50% от активните компютри са на възраст над четири години.

Canalys очаква също да продължи силното търсене на компютри от корпоративния сектор, тъй като служителите на компаниите се нуждаят от РС-та в офиси и за работа в отдалечени или хибридни формати.

Същевременно ситуацията в Украйна носи със себе си нов набор от проблеми, свързани със забавяне на търсенето и инфлацията. Допълнително влошаване идва от възобновеното Covid блокиране в ключови китайски градове като Шенжен и Шанхай.

Експертите предупреждават и за други негативни събития, които надхвърлят конвенционалните модели за прогнозиране и призовават участниците в индустрията да бъдат подготвени за тях.

Коментар