Как се промени работният ден: вече има 3 пика

„Денонощната” работа може да доведе до „прегаряне” на служителите
(снимка: CC0 Public Domain)

Работният ден е претърпял значителни промени след две години на дистанционна и хибридна работа. Вече има три пика на производителността в рамките на работния ден – и те не съответстват на обичайния работен ден тип „9 до 5”, който беше стандартен преди пандемията.

Това е нещо, което всички забелязваха в последно време, но бе официално потвърдено от проучване на Microsoft, което се основава на анализ на работата не нейните над 180 000 служители в 100 държави. То категорично сочи, че хората, които работят от дома си, имат три пика на производителността.

Индикатор за промяната в работните навици е фактът, че след началото на пандемията срещите в Microsoft Teams са започнали да се случват по-често след 17:00, най-често между 18:00 и 20:00 вечерта.

Третият пик на производителността

Данните от проучването подсказват, че схемата „9 до 5” вече е минало. Работните срещи извън предишните норми сега са обичайно явление. Налице е трети пик на работната активност – късно вечер. Изследователите на Microsoft наричат това „работен ден с троен пик”.

За какво става дума?! „Традиционно работещите в областта на знанието имат два пика на производителност в рамките на работния си ден: преди обяд и след обяд. Но когато пандемията принуди хората да работят по домовете си, се оказа, че при много хора е налице трети скок: вечер, в часовете преди лягане”, отбелязва Microsoft в блог публикация.

Констатацията вероятно няма да изненада родителите, които работят и отглеждат деца. Обичайно те са заети с малчуганите, след като ги вземат от училище следобед. За сметка на това сядат да си доработят късно вечерта, след като сложат децата да спят.

По-конкретно, Microsoft е установила, че 30 процента от служителите ѝ работят повече късно вечерта – въз основа на „клавиатурни събития”. Това повишаване на активността е малко по-ниско в сравнение с „традиционните” работни пикове, които обичайно се случват около 10 сутринта и около 15 часа следобед. Все пак не може да не се забележи, че около 22 часа има трети скок на работната дейност.

Никой не се наема да каже със сигурност защо тези служители работят така активно през нощта, отбелязва ZDNet в анализ на проучването. Наред с вече споменатия фактор – грижата за децата – може да има и други причини. Например, много хора могат да предпочитат вечерните онлайн срещи заради сътрудничеството с колеги от различни часови зони.

Гъвкавост vs. прегаряне

За фирмите това може би изглежда добре – служителите са отговорни, всеотдайни. Но дали е наистина така? Microsoft се опасява, че ако хората работят „денонощно”, те могат да достигнат етапа на т.нар. прегаряне. Какви са последиците за благополучието, когато всеки свободен час е потенциално ангажиран с работа?

Този трети пик е различен от другите два пика, защото повдига въпроса дали става дума за гъвкавост или за работа, която посяга на личното време на хората, каза Шамси Икбал, главен изследовател по производителност и интелигентност в Microsoft Research и Microsoft Viva Insights.

Нови модели на комуникация

Феноменът тепърва трябва да бъде анализиран, но изследователите на Microsoft вече разсъждават как да смекчат вероятността от претоварване и прегаряне. Може би потребителите могат да избягват работните срещи в нетрадиционни часове, като използват асинхронна комуникация. Това ще се отрази в структурата и функционалността на продуктите за работа и за видеоконференции, каквито разработват и Microsoft, и редица други компании.

Microsoft също така планира да въведе нови опции за планиране от Outlook в Teams, които позволяват на съобщенията, изпратени извън „нормалното” работно време, да пристигат във входящите пощенски кутии тогава, когато работното време се възобнови.

„Хората често изпращат имейли в късни часове, защото им е хрумнало нещо важно и не искат да си загубят мисълта; но не е задължително тя да пристигне веднага при получателя”, казва Икбал. „Забавянето на доставката на този имейл означава, че можем да извлечем най-доброто от двата свята – хем да уловим мисълта, така че да не се изгуби, хем да се уверим, че получателят се сдобива с нея в момент, който е най-удобен за него”.

Коментари по темата: „Как се промени работният ден: вече има 3 пика”

добавете коментар...

  1. :o)

    на мен лично ми е ясно защо почват да работят след 17часа – дотогава са си драпали *** на слънце в парка с биричка в ръка, раздавайки го като хипстъри и после като свърши пика на деня се връщат и да “поработят” малко 🙂

Коментар