Пуснаха първата в света карта за крипто-плащания

Картата на Nexo може да се използва при 92 милиона търговци по целия свят
(снимка: Nexo)

Компанията за дигитални активи Nexo и глобалният картов оператор Mastercard обявиха, че пускат на пазара това, което определят като първата в света разплащатeлна карта за боравене с криптовалути.

Новината бе посрещната от анализаторите с огромен интерес, защото се счита за силен тласък на крипто-технологиите във финансовия свят. Изглежда, че съществуващите финансови са на път към обединяване на дейностите си, при което традиционните финанси и крипто-парите се доближават все повече и стават все по-масови.

Първоначално картата ще е достъпна само в избрани европейски страни. Тя ще позволява на потребителите да харчат, без да се налага да продават своите цифрови активи, като например биткойни, които се използват като обезпечение на предоставения кредит. Повечето традиционни кредитни карти са необезпечени и имат определен кредитен лимит.

Новият тип карта ще бъде свързана с кредитна линия, подплатена с крипто-пари, осигурявани от Nexo, съобщи Ройтерс. Тя ще може да се използва при 92 милиона търговци по целия свят, които приемат карта Mastercard.

„Картата не изисква минимални плащания, месечни такси или такси за неактивност. Няма валутни такси за до 20 000 евро на месец”, казват от Nexo.

Няма и ограничения за това колко може да похарчи или изтегли клиентът от отворената кредитна линия. Лихвите се плащат само върху действително използвания размер на кредита. Същевременно лихвата остава 0% за клиентите, които поддържат съотношение заем към стойност от 20% или по-малко.

„Mastercard потвърждава, че дигиталните активи революционизират финансовия пейзаж”, каза на свой ред Радж Дамодхаран, ръководител на дивизята за партньорства в сферата на криптопарите и блокчейн продуктите в Mastercard.

Коментар