Масовата оптика идва с нова технология

Високоскоростна кабелна технология може да превърне съвсем скоро оптичните комуникации в масови. На световния форум за разработчици в Сан Франциско Intel показа как някой ден потребителите ще се възползват от технологията Light Peak на компютрите си чрез включване на един кабел към четири SSD-базирани RAID подсистеми и голям екран.

По оптичен кабел информацията може да се трансферира при много висока скорост между компютъра и периферия като екрани, мрежови устройства, сторидж и др.

Настоящата технология за електрически кабели се приближава до практическите граници за скорост и дължина. Разработената от Intel технология с кодово име Light Peak е проектирана да свързва масови електронни устройства едно с друго при по-добра производителност и в по-малки формати, в сравнение със съществуващите сега медни кабели.

Intel работи с производителите на оптични устройства, за да осигури компонентите на Light Peak в продажба през 2010 година. Намерението на компанията е да направи тази технология стандарт за РС, джобни устройства и потребителска електроника.

Light Peak ще поддържа скорост 10Gb/s, която позволява трансфер на пълноразмерни Blu-ray DVD за 30 секунди или по-малко. През следващото десетилетие се очаква капацитетът на Light Peak да бъде надграден до 100Gb/s.

Чрез по-малки конектори и по-дълги и тънки кабели човек ще може да пусне HD видео на мобилно интернет устройство (MID) и да го свърже към телевизор, за да гледа на голям екран.

Екрани, периферни, дискови и други устройства ще работят с множество протоколи едновременно по един единствен кабел.

Коментар