Axis празнува 10 годишен юбилей на пазара на мрежови камери

Безспорен лидер в индустрията на мрежовите камери, Axis Communications, представлявана в България единствено от Солитрон, празнува своя десети рожден ден от първата си поява на пазара през средата на 90-те. Първата мрежова камера AXIS 200 бе пусната в свободна продажба през 1996 г. и с това започна преходът от CCTV към мрежова технология на видео наблюдение. За период от едно десетилетие AXIS беше и продължава да бъде лидерът на пазар с 40% годишен ръст.
Разпространение на изображения в мрежата
През 90те години AXIS беше позната на потребителите със своите принт сървъри и дълбоки познания в мрежовите приложения. Идеята за мрежово видео наблюдение превзе умовете на инженерите от отдела за проучване и развитие, които реализираха множество варианти на разпространение на изображения по локална мрежа или интернет. Предизвикателството се състоя в това да се създаде висококачествена видеокамера, която може лесно да се свърже с мрежата.
Появата на първата AXIS 200 мрежова камера през 1996
Отговорът на предизвикателството беше AXIS 200 – първата мрежова камера, появила се на пазара през 1996 г. Със своя вграден уеб-сървър новата камера позволи достъпа до нейната гледна точка на всички потребители, разполагащи с компютър, интернет и уеб браузър. AXIS 200 предизвика революция в света на видеонаблюдението.
Професионални решения за сигурност
„В началото AXIS 200 и нейните последователи бяха най-вече атракция в мрежата и трябваха само няколко години, за да станат очевидни ползите от такъв тип продукти в решенията за сигурност. От тогава насам мрежовите камери се превърнаха във все по-важна част от професионалните системи за сигурност“, казва президентът на Axis Communications Ray Mauritsson. „След появата на първата мрежова камера, Axis се превърна от компания, фокусираща усилията си върху принт сървърите в глобален лидер на пазара на мрежовото видеонаблюдение. Гледайки напред в бъдещето се чувствам повече от сигурен, че ще запазим първото място.“
Лидерът на пазара на мрежовото видеонаблюдение
За последните десет години Axis е показала пред света много мрежови камери и днес разполага с най-разнообразното портфолио от подобни продукти в бранша. Днес Axis фокусира усилията си в разработване на технологии като „Intelligent Video“ (интелигентно видео) или възможността камерата да бъде програмирана така, че да разпознава непредвидени движения или събития пред обектива. Пазарът на мрежови камери расте с около 40% годишно, което допълнително ускорява прехода от аналогови CCTV към мрежови системи за видеонаблюдение.
За Axis Communications
Axis Communications е световен лидер в производството на мрежови системи за наблюдение и независим доставчик на принт сървъри. Компанията разработва своите високотехнологични продукти още от 1984 г. и със своите над 700 000 разработки и над 3 000 000 продажби в световен мащаб, Axis успява да задоволи и най-взискателните потребители.

Коментар