AppCheck – защита срещу рансъмуер в реално време

Потребителският интерфейс на AppCheck e модерен и удобен
(екранна снимка: AppCheck)

Една от най-разпространените киберзаплахи в последните години е рансъмуер – вид злонамерен софтуер, който криптира личните файлове и изисква плащане, за да ги отключи и възстанови достъпа до тях. Компаниите за сигурност непрекъснато работят върху начини не само за откриване и премахване на рансъмуер, но и за възстановяване на блокираните данни.

AppCheck Anti-Ransomware е приложение, което обещава да защити компютъра от рансъмуер агенти. Това е контекстно-съобразен анти-рансъмуер инструмент със защита в реално време, който обаче не действа като типичен антималуер. Например, не реагира при изтегляне на файл за рансъмуер. Вместо това реагира, когато агентите за рансъмуер се опитат да направят промени в компютъра.

Следователно, AppCheck не трябва да създава конфликти при изпълнение заедно с антивирусно решение, което има активиран енджин в реално време. Всъщност, препоръчва се да стартирате приложението като втори слой на защита срещу рансъмуер, който е ефективен когато вашата основна програма за борба със злонамерен софтуер не успее да го идентифицира.

Работейки в системната област, AppCheck активира защитата в реално време веднага щом бъде стартиран, като безшумно наблюдава системата за активност на рансъмуер. Както беше споменато, приложението открива агенти само когато се опитват да повлияят на компютъра (съобразно контекста). Междувременно е налична и опция за сканиране по заявка.

В допълнение към защитата в реално време, AppCheck Anti-Ransomware включва защита срещу изнудване, предназначена не само да блокира рансъмуер, но и да възстановява повредени файлове, заедно с „подслон”, който създава резервни копия на оригиналните файлове, преди да бъдат криптирани от рансъмуер.

При откриване на заплаха, инструментът показва изскачащо съобщение в долния десен ъгъл на екрана, изолира рансъмуер от останалата част на компютъра и го изпраща в карантина, за да изчака проверка от потребителя. Можете да видите времето на откриване, типа на рансъмуер, типа на файла и целевия път, както и да премахнете за постоянно обектите от компютъра или да ги възстановите в определена папка, в случай че искате да ги проучите допълнително или да ги изпратите в лаборатории за изследване на злонамерен софтуер.

Напредналите потребители могат да използват настройките на програмата за защита само на локални дискове, автоматично почистване на елементи под карантина, извършване на архивиране и създаване на списък с файлове, които да разрешат, ако смятат, че са безопасни.

Приложението реагира бързо, когато рансъмуер се опита да промени системните настройки, и има минимално въздействие върху производителността на компютъра. Работи без грешки, като същевременно поддържа енджина в реално време на Windows Defender включен.

Като се вземе предвид всичко дотук, AppCheck Anti-Ransomware се оказва сериозно приложение за Windows, предназначено да блокира рансъмуер и да архивира целевите файлове, преди да бъдат криптирани. В професионалната версия са налични още функции като автоматично архивиране, MBR защита и защита на файлове в споделени папки.

Даунлоуд: AppCheck

Коментар