Android 13 вече е достъпна като публична бета версия

Притежателите на смартфони Pixel могат да си инсталират новата версия Android 13
(снимка: CC0 Public Domain)

Google пусна първата публична бета версия на Android 13 – мобилната платформа вече е достъпна за изтегляне и инсталиране на всички съвместими смартфони Pixel.

Официалното представяне на операционната система ще се състои през май на годишната конференция за разработчици Google I/O. Мобилната платформа ще стане масово достъпна през втората половина на годината.

Android 13 Beta може да се инсталира на смартфони Pixel 4, 4 XL, 4a, 4a 5G, 5, 5a и 6 и 6 Pro. Версията предлага редица нови функции, включително поддръжка на Bluetooth LE Audio профил, MIDI 2.0 USB периферни устройства и допълнителни функции за сигурност.

Потребителите на Android 13 ще могат да спрат показването на известия от определени приложения, за да се отърват от спама, както и да ограничат достъпа на приложенията до определени типове медийни файлове: изображения, видеоклипове или аудио. По-рано системата искаше достъп до ресурси за съхранение без допълнително уточнение.

Инструментите за управление на ключовете за криптиране също са актуализирани. Във версия 13 са налични нови API за възпроизвеждане на аудио.

Собствениците на съвместими устройства ще могат да инсталират Android 13, като се регистрират в програмата за бета тестване – версията ще бъде достъпна за инсталиране като актуализация. По-рано записалите се членове в програмата ще получат скоро актуализацията.

Коментар