Индия ще става фактор в производството на чипове

Недостигът на чипове стимулира инвестициите в полупроводниковата индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите в Индия се опитват да ускорят развитието на полупроводниковата индустрия в страната, като привлекат големи световни производители. В момента правителството преговаря с Intel, TSMC и GlobalFoundries за изграждане на местни фабрики за чипове.

В края на миналата година правителството отпусна около 10 милиарда долара за стимулиране на полупроводниковата индустрия, предлагайки на чипмейкърите компенсация до половината от разходите за създаване на производствена база в страната, отбелязва Business Insider.

„Повечето предложения към големи компании правя сам. Срещамe се с изпълнителни директори, разговарямe с тях, правим презентации”, споделя Раджив Чандрасехар, ръководител на Министерството на електрониката и информационните технологии на Индия.

По неговите думи, индийските щати се конкурират помежду си по отношение на предоставянето на стимули за големи компании, които биха могли да започнат производство на тяхната територия.

Някои компании, като Foxconn Technology Group, проявяват нескрит интерес към производство на чипове в страната. В същото време други големи производители подхождат с повишено внимание по въпроса, поради прекъсванията на тока и неразвитата инфраструктура в Индия.

Въпреки това, предложените от правителството стимули вече помогнаха на Индия да увеличи производството на смартфони. Но развитието на полупроводниковата индустрия изисква значителни инвестиции, така че властите възнамеряват да предложат изгодни условия само на големите производители на чипове.

Коментари по темата: „Индия ще става фактор в производството на чипове”

добавете коментар...

  1. Джони

    Да, и после като Китай, да се сдушат още повече и с другите червените другари. Тогава наистина Запада ще сърба голямама попара. Дайте им технологии и развитие и после каква е гаранцията че няма да се обърнат срещу “колонизаторите”.

Коментар