Хюлет-Пакард си поставя нови цели в намаляването на потреблението на енергия

София, 29 септември 2009 г. – Хюлет-Пакард (Hewlett-Packard, HP) обяви новите си стратегически цели в намаляването на потреблението на енергия и ограничаването на въглеродните емисии от своите производствени дейности и продукти.

Компанията отчете и постигнатите досега резултати по различните си екологични проекти. Технологичният гигант вече е постигнал целта си за 2010 г. да намали консумацията на енергия и свързаните с нея парникови газове с 25% спрямо нивата от 2005 г. Новата амбиция на HP е до края на 2011 г. тези показатели да бъдат намалени с 40% спрямо 2005 г. В допълнение, HP предвижда инвестиции в програми за енергийна ефективност и в използването на възобновяеми енергийни източници.

"Ясните цели на HP по отношение на устойчивото развитие на околната среда са основна част от нашата глобална бизнес стратегия", заяви Шейн Робисън, Изпълнителен Вицепрезидент и Директор „Стратегии и технологии” на компанията. "Като водим прозрачна политика в енергопотреблението от нашите производства и продукти и като правим съпричастни клиентите и партньорите ни, ние даваме своя съществен принос към енергийната ефективност на глобалната икономика", допълни Робисън.

Благодарение на нововъведенията в продуктовото портфолио и на оптимизацията в технологичния процес, HP намали емисиите на парникови газове с повече от 4 милиона метрични тона за период от три години след 2005г. Компанията е намалила и потреблението на енергия в производствената си дейност с 9% от 2005 г. досега.

Енергийна ефективност чрез продуктов дизайн и нови технологии

Посредством продуктовата си политика, насочена към енергоспестяване и ограничаване на свързаните парникови емисии, HP вече постигна целта си да намали консумацията на енергия от своите настолни и преносими компютри с 25% до 2010 г. спрямо нивата от 2005 г.

Компанията достави над 500 милиона касети за мастиленоструйни принтери чрез своята програма за затворено възобновяемо производство – първия и единствен засега проект в IT индустрията, при който рециклирана пластмаса от празни касети и тонери, върнати по програмата Planet Partners и преработени полиетилени от други продукти, се използват за производството на нови оригинални касети.

Моделите сървъри HP ProLiant Generation 6, чието производство и доставка започна в началото на годината, осигуряват удвоен капацитет на операциите при намален на половина разход на енергия. ProLiant са и пъврите сървъри в IT индустрията, които покриват стандарта ENERGY STAR, въведен през май тази година.

Сред щадящите околната среда решения е и принтерът HP Photosmart ML1000D, който осигурява 64% по-малък разход на електроенергия и намалява средно с 3024 литра употребата на необходимите химикали и вода в сравнение със стандартните решения.

HP помага на своите клиенти да намалят емисиите от парникови газове

Програмата на компанията HP Eco Solutions предоставя решения за намаляване разхода на енергия с редица проекти като HP Halo (организиране на дистанционни конферентни събития, при което се ограничава необходимостта от пътувания),  с използването на рециклирани материали в производството на нови продукти и с рационалното управление на печатните услуги и свързаните с тях консумативи и разходи.

С помощта на различните решения по HP Eco Solutions, парниковите газове, отделени при работа на клиентите с продукти на компания са намалели с 1.9 милиона метрични тона. Това е равносилно на изваждането от движение на повече от 354 000 автомобила за една година. Очаква се клиентите на компанията да ограничат въглеродните емисии с над 4 милиона тона от 2005 г. до края на 2011 г., като това намаление се равнява на изваждането от движение за една година на над 741 000 автомобила.

Коментар