DSP технология увеличава 10 пъти честотната лента на мрежите

Технология, базирана на цифрова обработка на сигнала, увеличава 10 пъти честотната лента на инсталираните комерсиални мрежи без да се правят промени в тях
(снимка: Intermedia)

Изследователи от Центъра за цифрова обработка на сигнали (DSP) към университета Бангор са открили рентабилен начин за подобряване на производителността на мрежите, които доставят мобилни услуги и широколентов достъп до домовете и бизнеса.

Освен че осигурява подобрена производителност, новата технология е и по-екологична. Поради липсата на сложност, тя черпи по-малко енергия за предаване на даден обем данни, което намалява разходите за опазване на околната среда.

Учените са поставили нов световен рекорд в използването на DSP за трансформиране на сложни, нелинейни, нискоскоростни оптични предавателни системи в прости, линейни и високоскоростни системи.

Резултатите от новото изследване, проведено в DSP центъра в Бангор, Северен Уелс, показват, че 10-кратно увеличение на честотната лента на инсталираните комерсиални мрежи за достъп е технически осъществимо на разстояние от 100 километра. Това става чрез манипулиране на начина, по който данните се обработват в приемника – с технология, базирана на цифрова обработка на сигнали.

„Използвайки усъвършенствана цифрова обработка на сигнали, ние манипулираме начина, по който сигналите се обработват в приемника, за да компенсираме ефектите, които обикновено ограничават честотната лента и разстоянието на предаване. Този подход може да се използва за надграждане на съществуващи мрежи, без да се изискват значителни промени в тях”, споделя проф. Джианминг Танг, директор на DSP центъра.

Подходът също така позволява евтини решения с ниска консумация на енергия да бъдат разгръщани в нови мрежи, способни да задоволят безпрецедентни технически изисквания, свързани с 5G технологията.

„Сега разглеждаме как този подход може да бъде допълнително интегриран с другите авангардни техники на DSP центъра за осигуряване на допълнителна мрежова сигурност чрез откриване на неоторизирани промени в мрежата и достъп до данните, което е от първостепенно значение в наши дни”, допълва проф. Танг.

DSP центърът на университета в Бангор е осигурил £3,9 милиона финансиране на проекта от Европейския фонд за регионално развитие чрез правителството на Уелс, както и £3 милиона от споразумението за растеж в Северен Уелс като проект в рамките на Цифровата програма. Инвестицията ще бъде използвана за модерно оборудване, разширяване на изследователския център и отваряне на 40 нови работни места.

Коментар