Krypton 700 G2: над 20 милиона клика за геймъри и професионалисти

Krypton 700 G2 е разработена като гейминг-продукт, с приятни светлинни ефекти
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Рядко се замисляме колко важна е всъщност периферията, чрез която вършим ежедневната си работа на компютъра. Но една здрава и издръжлива мишка е ценна както за страстния геймър, така и за всеки професионалист, особено ако работи с много кликове – например графична обработка, видео-монтаж, анимация.

Здрава и издръжлива – такава е Genesis Krypton 700 G2. Тя е способна да понесе най-малко 20 милиона клика. Освен това има прецизен оптичен сензор Pixart PAW3333 и забележителна разделителна способност: до 8000 dpi.

Дизайн и конструкция

Мишката е разработена като гейминг-продукт и с някои приятни светлинни ефекти. Цветна RGB ивица минава елегантно по периферията и прелива цветовете си с PRISMO ефект. Но светлините могат да бъдат изключени и тогава тази мишка по нищо не напомня, че е разработена за гейминг – изглежда строго, стилно и пасва на всяка офис-среда.

Трябва да се признае, че светлинната украса никак не е „предозирана” – тънката ивица е ненатрапчива и приятна за окото. Логото свети по-дискретно и цялостният изглед пленява окото.

Отвъд светлината, Krypton 700 G2 изглежда добре, има изчистен дизайн и даже е леко „стелт” на вид. Гумираната повърхност позволява здрав захват без нежелано приплъзване – нещо задължително за всяка съвременна мишка. Отляво повърхността е извита така, че образува своеобразно „легло” за палеца.

Горната повърхност леко „изтича” надясно, с наклон, което позволява приятно отпускане на ръката върху корпуса. Това я прави ергономична и щадяща дланта и китката на ръката. Дясната странична повърхност също е особена – със скосения си профил осигурява поддръжка на последните два пръста от ръката.

Може би за някого това изглежда незначително, но когато човек прекарва часове наред с ръка върху мишката, в интензивно кликане, ергономичността е от първостепенно значение за намаляване на риска от претоварване, травми и възпаления на сухожилията.

Всички бутони са добре позиционирани, на удобни места. Използването им идва съвсем естествено. Бутоните „напред” и „назад”, разположени отляво, са достатъчно големи за нормално използване и поставени достатъчно високо, така че човек не може да ги натисне случайно, но в същото време са лесно достъпни при нужда.

Поведение

Кликането и движението на мишката се усещат гладки, флуидни. Бутоните са тихи – кликът се чува отчетливо, без да е силен и натрапчив. Това е добре дошло за всички, които играят без слушалки, и разбира се за всички, които работят в офис-среда и не е приемливо да тормозят слуха си с резки звуци.

Мишката тежи 96 грама, с което не е сред най-леките модели на пазара, но не и особено тежка. Докато някои биха предпочели по-лека мишка, тази е от по-осезаемите – за хора, които обичат да усещат тежест в ръката си, докато играят.

Персонализация

Има осем програмируеми бутона – освен традиционните ляв и десен плюс скрола, има два бутона за превключване на разделителната способност, два бутона „напред и назад” отляво, както и бутон „fire”, удобно разположен до левия класически бутон. Всички са програмируеми чрез предоставения от производителя софтуер. Могат да бъдат обвързани със специфични функции, различни от традиционната им употреба.

Най-интересен е бутонът „fire”. Той може да се използва за обща стрелба по време на игра или пък да му се припише функция, типична за често използван работен процес. Лесно достъпен е за показалеца и бързо се свиква с него.

Двата DPI бутона на гърба на мишката са предвидени за избор между 6 режима на разделителната способност.

Софтуерът позволява пълно персонализиране на мишката, от ускорението през скоростта на скрола до интервала на двойния клик.

Програмируемо е и осветлението. То може да бъде в някой от предварително дефинираните режими, например „вълнообразно” или „дъх на 7 цвята”, но може да се настрои и по други лични предпочитания, дори ако това означава да свети постоянно само в един цвят – въпрос на вкус и лични предпочитания.

Вградената памет запомня параметрите след първоначалното настройване. На всеки следващ компютър, на който бъде прикачена, Krypton 700 G2 ще помни как да се държи, така че човек лесно може да я вземе в раницата и да отиде на геймиг парти или пък да се премести от служебния на домашния компютър (и обратно).

Достъпност

На нашия пазар Krypton 700 G2 се предлага за около 60 лева с включен ДДС, което я прави изключително примамливо предложение: осигурява професионална работа, без да е нужно човек да изсипе цяло състояние.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар