AMD напредва с програмата за енергийна ефективност 30×25

Специално създадените за конкретни приложения изчислителни модули с процесори EPYC и ускорители Instinct осигуряват по-голяма енергийна ефективност в центровете за данни
(снимка: AMD)

AMD обяви напредък в програмата за енергийна ефективност 30×25 при разработване на своите продукти. Подходът на компанията за оптимизиране на използването на енергията се прилага цялостно към дизайна – в архитектурата, опаковката на чипа, свързаността и софтуера.

Фокусът върху енергийната ефективност цели намаляване на разходите, запазване на природните ресурси и смекчаване на въздействието върху климата, поясни Марк Пейпърмастър, изпълнителен вицепрезидент и главен технологичен директор на AMD.

Енергийната ефективност е приоритет за AMD. Компанията доброволно си постави цел през 2014 г. да ускори енергийната ефективност при типичното използване на мобилните процесори до 25 пъти към 2020 г. Тази цел е постигната и надмината с подобрение от 31,7 пъти.

През 2021 г. AMD си постави нова цел – 30×25 – за постигане на 30-кратно подобрение на енергийната ефективност до 2025 г., спрямо базовата линия за 2020 г. за ускорените изчислителни модули в центровете за данни.

Изградени с процесори EPYC и ускорители Instinct, тези модули са проектирани за едни от най-бързо нарастващите изчислителни нужди в света като AI самообучение и HPC приложения. Специално изградените за конкретни приложения изчислителни модули позволяват по-голяма ефективност.

Според AMD, с повишаване на ефективността на центровете за данни ще бъдат намалени емисиите на парникови газове и повишена устойчивостта на околната среда. Например, ако всички глобални AI и HPC сървърни модули постигнат подобни резултати в тази посока, до 51 милиарда киловатчаса (kWh) електроенергия могат да бъдат спестени за периода 2021-2025 г., в сравнение със сегашното състояние в индустрията, което би възлязло на 6,2 милиарда долара спестена електроенергия, както и въглеродни ползи от 600 милиона дървета, отглеждани за 10-годишен период.

На практика постигането на целта 30x означава, че през 2025 г. енергията, необходима за ускорените изчислителни модули на AMD за извършване на едно изчисление, ще бъде с 97% по-ниска, отколкото през 2020 г. Тази задача няма да е лесна. За постигането й ще трябва да се повиши енергийната ефективност на ускорен изчислителен модул с темп повече от 2,5 пъти по-висок от общото подобрение в цялата индустрия, направено през периода 2015-2020 г.

Наближавайки средата на 2022 г., AMD отчита 6,79-кратно подобрение в енергийната ефективност спрямо състоянието през 2020 г., използвайки ускорен изчислителен модул, съставен от един процесор EPYC от 3-то поколение и четири графични процесора Instinct MI250x.

Докладът за напредъка на AMD използва методология за измерване, потвърдена от известния изследовател и автор в областта на енергийна ефективност в изчислителните среди – д-р Джонатан Куми. Данните за изпълнението на целта 30×25 през 2022 г. показват, че AMD е в крак с поставената цел, като надминава общата тенденция за индустрията.

Коментари по темата: „AMD напредва с програмата за енергийна ефективност 30×25”

добавете коментар...

  1. Хе хе хе

    Открили са топлата вода АМД.Те българските вносители на ДС отдавна са въвели програмата за ефективност и внасят наливно дънни платки, ssd, процесори и видеокарти в найлонови торбички по 3000 в кашон с почупени пинове с изкривени и смачкани чипове,смазани кондензатори вентилатори и тн .После почва едно тестване при куцо кьораво и сакато на тези компоненти до изпушването и им и точно преди да приключат функционално се пробутват на безмозъчният гойот на тройни цени , сравнени с Mindfactory ,New eggs и тн

Коментар