Процесорни войни: Intel и AMD в ядрена надпревара

Конкуренцията при РС процесорите става все по-интересна, в полза на потребителите
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато AMD подготвя 96-ядрен процесор Threadripper 7000, основният конкурент също не седи със скръстени ръце. Intel ще отговори на предизвикателството с процесори, които имат по 24 и 56 ядра.

В мрежата се появиха нови подробности за чиповете Sapphire Rapids-X на Intel. Очаква се те да излязат под формата на потребителска HEDT линия и като решения за работни станции. Всички нови процесори ще се наричат Xeon-W и ще бъдат част от платформата Fishhawk Falls.

Threaripper процесорите на AMD също се разделят на потребителски HEDT модели и такива за работни станции, част от линията Threadripper Pro. Но докато при AMD има забележима, но не огромна разлика между двете линии, при Intel това ще бъдат напълно различни процесори, поне по отношение на броя на ядрата.

Според YouTube източника Moore’s Law is Dead, потребителските чипове на Intel ще бъдат ограничени само до 24 ядра, тоест малко вероятно e те да конкурират дори Threadripper 3000 с 64 ядра, въпреки по-модерната архитектура. Но най-добрият Xeon-W за работни станции ще има 56 ядра, което съответства на всички по-рано изтекли данни.

Твърди се, че потребителските Xeon-W ще работят на честоти до 5-5,2 GHz с TDP (разсейвана топлинна мощност) в диапазона от 200-300 вата. Такива процесори ще имат четириканален RAM контролер и 64 линии PCIe 5.0. По-старшите Xeon-W ще предлагат осемканален контролер на паметта и 112 линии PCIe 5.0.

Всички нови чипове ще използват гнездото LGA 4677. Intel може да обяви топ процесорите си още на 27 май. На пазара Xeon-W се очакват през третото тримесечие.

Коментар