Швейцарците ще гласуват данък за стриймингa

Стрийминг платформите ще трябва да се разделят с част от приходите си в Швейцария (снимка: CC0 Public Domain)

В неделя швейцарските гласоподаватели ще гласуват дали страната трябва да изиска от глобалните платформи за видео-стрийминг да подкрепят местните режисьори. Това ще стане на референдум, който касае и други обществено значими въпроси.

Концепцията е наречена „Lex Netflix“ и изисква избирателите да кажат дали международните стрийминг платформи трябва да инвестират 4% от приходите, които генерират в Швейцария, обратно в страната – в местната филмова продукция. Понастоящем така правят телевизионни те оператори. Освен това 30% от съдържанието на стрийминг услугите ще трябва да се състои от филми или сериали, произведени в Европа, предвижда предложението.

Противниците на идеята казват, че проектът – подкрепян от правителството и парламента – може да намали предлагането на глобално съдържание и да накара стрийминг платформите да повишат цените.

Самите оператори на стрийминг платформи, както обичайно в подобни случаи, мълчаливо изчакват резултатите от гласуването и вземането на решение. „Изпитваме най-дълбоко уважение към демократичното вземане на решения на швейцарския народ и ще изчакаме резултата от референдума“, каза говорител на Netflix.

Проучване на gfs.bern за телевизионния оператор SRF показа, че законът за подкрепа на швейцарската филмова индустрия от страна на стрийминг операторите е на път да получи 56% одобрение, а 41% вероятно ще са против.

Коментар