Google се споразумя с над 300 европейски издатели

Много новинарски медии в ЕС вече ще получават възнаграждения от Google
(снимка: CC0 Public Domain)

Google подписа споразумения с повече от 300 издатели в Германия, Франция и четири други страни от ЕС, на които ще плаща за публикуване на фрагменти от новини в своите канали, предаде Ройтерс, позовавайки се на говорител на компанията. Освен това интернет гигантът планира да предприеме действия, за да улесни регистрацията и на други издатели към системата.

„В момента имаме споразумения, които обхващат над 300 национални, местни и специализирани новинарски издания в Германия, Унгария, Франция, Австрия, Холандия и Ирландия, като много други все още се обсъждат”, уточни Сулина Конал, директор в Google за пресата и връзките с издателите.

В съобщението не се посочва колко голяма е сумата на плащанията за публикуване на фрагменти от новините. Приблизително две трети от подписалите са немски издателства, включително Der Spiegel, Die Zeit и Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Сега обявяваме нов инструмент за отправяне на оферти към хиляди други издатели на новини, като се започне от Германия и Унгария, и ще го пуснем в други страни от ЕС през следващите месеци”, каза Конал.

Споразумението за предварителен преглед на новини, предлагано на издателите, позволява на Google да публикува новинарски фрагменти в интернет срещу възнаграждение на източниците.

Този ход на компанията следва приемането на закона за авторското право на ЕС преди три години, който изисква от Google и други онлайн платформи да плащат на музиканти, изпълнители, автори, новинарски издатели и журналисти за използването на техните материали.

Миналата година в Австралия също беше приет закон, който изисква онлайн платформите да плащат на медийни компании, вкл. издатели на новини, за хоствано съдържание, а Канада прие подобен закон миналия месец.

Коментар