Apple изпраща iPod в историята

Емблематичното устройство промени начина, по който се слуша музика (снимка: CC0 Public Domain)

Apple обяви, че прекратява производството на iPod след повече от 20 години на пазара. За устройството се твърди, че доведе до масова промяна в начина, по който хората слушат музика.

IPod Touch, единствената версия на преносимия музикален плейър, която все още се продава, ще бъде налична до изчерпване на наличностите, съобщи Apple в блог публикация от вторник.

От пускането си през 2001 г. досега iPod се срещна с буря от конкурентни музикални плейъри, преди да бъде засенчен от смартфоните и стрийминга. Днес услугата на Apple за поточно слушане предлага избор от над 90 милиона изпълнения.

За тези 20 години iPod претърпя няколко итерации, започвайки с колело за превъртане, капацитет за съхранение на 1000 песни и 10-часов живот на батерията. Версията, която е налична и до момента – iPod Touch – беше пусната през 2007 г., когато излезе и iPhone.

По ирония на съдбата iPod Touch е разработка на същия екип, който създаде и емблематичния умен телефон, „изял“ музикалния плейър. Apple спря да отчита продажбите на iPod през 2015 г., а последният ъпдейт беше през 2019 г.

Много от феновете на известната марка си припомниха как се появи първият iPod през 2001 г. Представи го Стив Джобс, облечен в типичните за него дънки и черно поло, а анонсът бе съпътстван от фанфари и очаквания. По това време фактът, че побира 1000 песни, беше достатъчен да влезе в заглавията.

Анализаторите са категорични, че беше въпрос на време iPhone да „изяде“ iPod. Някои са на мнение, че в Apple всички са били наясно, че с новия телефон слагат началото на края на емблематичния музикален плейър.

Коментар