Qualcomm решително навлиза на пазара за роботи

Нова технология на Qualcomm ще разчита на 5G и изкуствен разум “на ръба” (снимка: CC0 Public Domain)

Qualcomm изглежда е решена да се гмурне в света на роботиката: на своето събитие 5G Summit компанията обяви нова платформа, която служи като готов комплект за разработчиците на автономни мобилни роботи (АМР) и дронове, използващи пето поколение мрежи и изкуствен интелект на „ръба“ за постигане на автономия от следващо поколение.

На практика това би могло да доведе до огромни промени в бързо развиващия се пазар на АМР и новопоявилия се пазар на корпоративни дронове. Понастоящем пространството е доминирано от няколко фирми-специалисти за роботика, които изграждат АМР или решения за дронове „в кутия“ – и ги отдават под наем по модела „като услуга“.

Нахлуването на Qualcomm чрез нейната нова платформа може да доведе до прекрояване на цялата арена, а за клиентите това ще означава по-специфично персонализиране и възможност за вътрешно корпоративно развитие на роботиката.

„Опирайки се на успешния растеж на водещите роботизационни решения на Qualcomm Technologies, нашата нова пътна карта от решения ще помогне за въвеждането на подобрени AI и 5G технологии за поддръжка на по-интелигентни, по-безопасни и по-модерни иновации в роботиката, дроновете и интелигентните машини“, каза Дев Сингх, старши директор по бизнес развитие и ръководител на отдела за автономна роботика, дронове и интелигентни машини в Qualcomm.

Това решение навярно нямаше да е възможно без мрежи като тези от пето поколение. Поради скоростта и честотната лента, които 5G предоставя, подходът на Qualcomm обещава големи промени в автономните системи.

Едно от настоящите ограничения за автономията в реалния свят произтича от това, че вградената мощност за обработка на данни е скъпа – а координацията между множество автономни платформи е силно зависима от високоскоростните мрежи. Решенията, базирани на облака, преодоляват празнината, но проблемите с мрежата забавят развитието и внедряването. Именно затова се очаква влизането на 5G да постави началото на нова фаза на развитие на автономните системи, включително корпоративните дронове.

В допълнение към платформата за роботика, Qualcomm разкри и референтен дизайн на AMR, наречен RB5 AMR, който е малък робот на колела, предназначен да доставя опаковки и да обработва материали.

Коментар