Intel предизвиква Nvidia с нови AI чипове

Все по-масовото приложение на изкуствен разум нажежава конкуренцията между производителите (снимка: CC0 Public Domain)

Intel пусна нов чип, наречен Gaudi2 и предназначен за изчисления с елементи на изкуствен интелект. С това производителят се надява да навлезе по-осезаемо на пазара на AI чипове, в момента доминиран от Nvidia.

Gaudi2 е процесор от второ поколение от Habana Labs – израелска новостартираща фирма за AI чипове, която Intel придоби в края на 2019 г. за около 2 милиарда долара. Стартъпите за AI чипове се радват на огромни инвестиции през последните години, тъй като изчисленията с изкуствен интелект са една от най-бързо развиващите се области.

Заграбването на пазарен дял от Nvidia е предизвикателство, защото много изследователи и компании за разработка на изкуствен интелект са свикнали да използват софтуерната платформа на Nvidia – CUDA. Затова в допълнение към новите чипове за AI изчисления Intel ще се фокусира и върху разработването на софтуер, заяви компанията, цитирана от Ройтерс.

„CUDA не е крепост, на която Nvidia наистина може да стои дълго“, каза главният бизнес директор в Habana Labs – Ейтан Медина. Той добави, че софтуерната платформа на Intel е с отворен стандарт, безплатна за изтегляне и използва GitHub. „Сега въпросът е кой може да свърши работата ефективно?“

Gaudi2 е два пъти по-бърз от предишния AI чип на Habana и е произведен по 7-нанометрова транзисторна технология на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), посочи Медина, Обикновено колкото по-малък е транзисторът, толкова по-бърз и по-мощен е чипът.

Коментар