HD710 Pro: военен клас защита за преносимите ни данни

Външният твърд диск ADATA HD710 Pro е проектиран да издържа на удари, падания и силни вибрации, на мокрене и потапяне във вода, на прах и замърсяване
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Случайните физически увреждания са един от двата най-големи риска за данните, които съхраняваме в носимата си електроника в днешно време, наред с пробивите в дигиталната защита. Затова все повече хора се ориентират към заякчените устройства с ударопоглъщащи покрития и водоустойчивост.

HD710 Pro на тайванската компания ADATA, предоставен ни за тест, е точно такъв вид външен твърд диск: той се отличава с военен клас устойчивост на всякакви вредни външни въздействия.

Защита на всички фронтове

HD710 Pro е проектиран да издържа на удари, падания и силни вибрации, на мокрене и потапяне във вода, на прах и замърсяване. Защитните му свойства са доказани от сертификацията по утвърдения стандарт IP68 за водонепроницаемост и прахонеприноцаемост.

Наред с това той покрива и военния стандарт MIL-STD-810G 516.6, което означава, че носителят запазва данните непокътнати дори при изпускане от метър и половина височина и може да „кисне” до час под вода на дълбочина 2 метра.

Трислойна конструкция

За защитата от външни въздействия дискът е вграден в трипластова обвивка, където всеки слой осигурява предпазване на носителя на данните. Най-външният, гумен пласт обвива вътрешния слой от здрав силикон, а отвътре има и шоко-абсорбиращ буфер.

Шоковите сензори незабавно прекратяват работата при регистриране на сътресение, спирайки четенето и писането временно, за да не се увреди носителят. След края на сътресението работата на диска се подновява веднага.


Външната гумирана обвивка е приятна на допир и същевременно не позволява хлъзгане в ръката. Досегът с нея се усеща като досег с кожа. Дискът е оформен красиво с диагонални ивици, които му придават „хищнически” вид. Гумените пластини върху черния „екзоскелет” на обвивката могат да са черни или в един от три ярки цвята – пастелно-жълт, мастилено-син или доматено-червен.

Лесен за отваряне капак

Капакът на USB порта на HD710 Pro е лесен за отваряне и затваряне. Това изглежда незначително на пръв поглед, но който е използвал водоустойчиви джаджи знае колко неприятно е обичайно отварянето на гумираните капачета – изисква здрави нокти и упорито „чоплене”, докато човек успее да откопчае плътно затварящите се твърди гумички.



Е, при HD710 Pro отварянето се случва с лекота, без „човъркане”, напрегнати пръсти и изпочупени нокти. Лесно е и затварянето – няма нужда от силен натиск и упорито търсене на „правилния ъгъл” на притискане. В същото време капакът се затваря достатъчно плътно, за да не допуска компромис с безопасността и водоустойчивостта.

Удобно прибиране на кабела

Когато дискът не се използва, неговият кабел за захранване и пренос на данните може да се увие удобно около корпуса, за да бъде винаги в комплект с хард-диска. За целта в гумираната обвивка на HD710 Pro има предвидливо оформен жлеб, който улавя и държи здраво кабела. Самата му дължина пък съответства точно на П-образната част от обиколката на устройството.

Капацитет и гаранция

HD710 Pro се предлага в четири модификации: с капацитет 1 TB, 2 TB, 4 TB и 5 TB. Това означава милиони снимки с висока резолюция, стотици часове HD видео или милиони музикални изпълнения.

HD710 Pro е достъпен на пазара с 3-годишна гаранция, а цените започват от около 95 лв. за най-скромния модел с капацитет 1TB и стигат до 300 лв. за върховия модел 5TB.

Коментар