Adata HV320 – ултратънък външен HDD, с голям капацитет

Компактният и стилен външен твърд диск Adata HV320 е изпълнен в 2,5-инчов формат, с ултратънък профил (снимки: TechNews.bg)

Данните буквално ни затрупват днес – било то във вид на развлекателно съдържание като музика, снимки и видео, или важни документи. Пазим всевъзможни файлове на локалния си компютър, в смартфона или в „облака” и често се лутаме измежду многото устройства и услуги, за да открием търсените данни. А колко по-лесно ще бъде, ако имаме всички файлове надеждно съхранени в едно устройство, което можем да носим в джоба си.

Това може да бъде, например, USB флашка, но ако търсите по-сигурно решение и, разбира се, с по-голям капацитет за съхранение, изборът несъмнено клони към външните твърди дискове (HDD). Те си остават най-надеждното сторидж устройство, а освен това модел като Adata HV320, който представяме днес, е тънък, лек и същевременно с огромен капацитет – цели 2 терабайта (TB), но са достъпни и варианти с 4 и 5TB.

Дизайн

Компактният и стилен външен твърд диск Adata HV320 е изпълнен в 2,5-инчов формат, има ултратънък профил – само 10,7 мм във вариантите с капацитет 1 и 2 терабайта – и тежи едва 180 грама. Моделът грабва окото със заоблените си краища, дълбокия син цвят и фино обработената повърхност на корпуса, отгоре на който се откроява логото на Adata.

Можете просто да пъхнете това устройство в джоба си и да го носите навсякъде, без да чувствате дискомфорт. Външният диск на Adata наподобява стилен аксесоар, който същевременно е доста ценен – в него можете да съхранявате и пренасяте всичките си важни данни, както и да ги прехвърляте лесно на компютър или да добавяте нови данни.

Външният HDD се свързва към компютъра по интерфейс USB 3.1 (и е обратно съвместим с USB 2.0), като за целта в комплекта е включен необходимият кабел. За работата на устройството сигнализира LED индикатор в предната част – той свети в приятна и мека синя светлина, когато дискът е свързан към компютъра, и започва да мига, при предаване на данни. Ако шоковият датчик засече удар, индикаторът мига в червено, а постоянна червена светлина е сигнал за сериозен проблем.

Технически параметри

Adata HV320 предлага обичайните скоростни параметри, характерни за един външен твърд диск, използван предимно за прехвърляне и съхранение на важни данни. Да, не е бърз колкото SSD, но това едва ли е необходимо, предвид неговото предназначение.

Тестове с популярната програма CrystalDiskMark за измерване на производителността на твърди дискове показват скорости на последователно четене и запис от над 130MB/s. И наистина, ако решите да прехвърлите един филм от няколко гигабайта от РС-то на Adata HV320, това ще ви отнеме не повече от 20-30 секунди.

Освен желаната висока производителност при прехвърляне на данните, външният HDD на Adata предлага и висока сигурност при съхранението им, благодарение на 256-битово AES криптиране и защита с парола. Така можете да сте сигурни, че данните ви се пазят надеждно на диска и неоторизирани лица не могат да се доберат до тях.

В допълнение, Adata HV320 разполага с противошоков датчик (или още сензор за удар). Известно, че ударите и паданията на твърдия диск могат да доведат до лоши сектори на диска, да повредят данните и да предизвикат грешки. Когато открие подобни въздействия, сензорът за удар алармира с мигаща червена светлина.

Съвместимост и софтуер

Adata HV320 може да се използва с компютри под управление на всички популярни операционни системи, вкл. Windows, Mac платформата на Apple и Linux дистрибуциите. Дискът не изисква специална инсталация и настройка, за да работи – достатъчно е да го свържете към USB порта на компютъра, за да бъде разпознат.

Ако обаче се нуждаете от повече функции и удобства при прехвърляне и управление на данните, тогава може да се възползвате от софтуера HDDtoGo, който е достъпен за сваляне безплатно от сайта на Adata. Приложението е съвместимо само с операционни системи Windows.

Тази програма с интуитивен и приятен интерфейс улеснява бекъпа да данни от РС-то на външния HDD и обратно, поддържа синхронизация (актуализира версиите на файловете на различните места за съхранение), криптира данните и може да заключи компютъра. Освен това HDDtoGo предлага функции за заличаване на следите при сърфиране в интернет с браузъри Internet Explorer и Firefox.

Наличност

Външният твърд диск Adata HV320 се доставя на пазара във варианти с капацитет 1TB, 2TB, 4TB и 5TB, в цветова черно, бяло и синьо. Устройството идва в комплект с USB кабел и документация, а крайната потребителска цена на разглеждания 2-терабайтов модел е около 165 лв. с ДДС на българския пазар. Дискът е придружен с 3-годишна гаранция.

Коментари по темата: „Adata HV320 – ултратънък външен HDD, с голям капацитет”

добавете коментар...

  1. програмист

    супер е , аз ползвам флашки и дискове на а-дата и са много хубави и евтини

Коментар