Adata HD770G – здрав и красив външен твърд диск

Външният твърд диск Adata HD770G предлага надеждно съхранение на данни с капацитет до 2TB (снимки: TechNews.bg)

Външните твърди дискове остават предпочитани за резервно копиране на данни, за безопасното им пренасяне и съхранение. Това са устройства с доказана във времето надеждност, с висока производителност и достъпни като цена за огромния капацитет, който предлагат.

Ако към всички известни предимства на HDD-тата добавим специално заздравена конструкция и красив елемент като RGB осветлението, то моделът Adata HD770G с капацитет от 2 терабайта (TB) става изключително привлекателен. Това е първият в света външен HDD с атрактивни RGB светлини, които придават особен чар на устройството.

Дизайн

2,5-инчовият HD770G съчетава най-добрите качества на бранда Adata. Дискът идва в стилна кутия с характерните за компанията цветове и оформление, на която отчетливо са показани достойнствата на външния HDD – водоустойчивост по стандарта IP68, защитена и здрава конструкция и специален акцент върху светлинните RGB ефекти.

Вътре в кутията откриваме самия диск, кабел за свързване към USB порт на компютъра и документация. Това е „Durable” устройство, т.е. проектирано специално да издържа на всевъзможни въздействия като вода, падания, удари, вибрации и прах. И наистина, когато вземете в ръцете си HD770G, ще усетите колко стабилно и здраво е устройството.

На външен вид HD770G се отличава с отчетливите си скосени ръбове и две RGB ленти във формата на светлинен лъч. По-късно, когато свързахме устройството към лаптопа, двете ленти започнаха да излъчват мека RGB светлина с преливащи се цветове, а централният елемент между тях също грейна с по-дискретен, „перфориран” светлинен ефект.

Здрав и устойчив на въздействия

Конструкцията на външния HDD е трислойна – състои се от силиконов корпус, който поглъща ударите, здрав буфер и възглавничка, които заедно предпазват диска и данните, съхранявани в него, от преки поражения при изпускане или удар.

Според спецификацията на производителя, HD770G ще издържи на падане от височина 1,22 метра. Това не е изненадващо, като се има предвид, че устройството отговаря на военния стандарт MIL-STD-810G 516.6. Звучи доста успокоително, като се има предвид, че често изпускаме джаджите, които ползваме.

Нещо повече, външният HDD на Adata е защитен от прах и вода, надвишавайки дори строгите изисквания на стандарта IP68. Твърди се, че моделът ще остане работоспособен при потапяне във вода на дълбочина от 2 метра в продължение на 120 минути. Това, разбира се, е екстремен сценарий, с който най-вероятно няма да се сблъсквате при употребата на диска. Прави впечатление също стабилната, плътно прилепнала капачка, която предпазва USB порта на диска.

Капацитет и производителност

HD770G е бърз твърд диск със скорост на въртене на шпиндела 7200 об./мин. Свързан към USB 3.0 интерфейс (поддържа до USB 3.2 Gen 1 и е обратно съвместим с USB 2.0), той е съпоставим по производителност с вградения SATA твърд диск в лаптопа, както показват тестовете, които направихме с устройството, ползвайки популярния бенчмарк CrystalDiskMark (вляво са данните за HD770G):

Моделът e достъпен във варианти с капацитет 2TB и 1TB. Това означава, че ще разполагате с огромно място за съхранение на документи, мултимедийни файлове и игри както за персонални компютри, така и за геймърски конзоли като PlayStation 4 или Xbox. Освен това съхраняваните данни са защитени сигурно с 256-битово AES криптиране и парола.

Съвместимост и софтуер

HD770G е съвместим с операционни системи Windows XP/Vista/7/8/8.1/10, Mac OS X 10.6 и по-нови версии, както и с Linux Kernel 2.6 и следващи версии. Дискът се разпознава автоматично от софтуера HDDtoGo за Windows на Adata, който предлага удобни възможности за синхронизиране с файловете на компютъра, както и други полезни опции.

Adata HD770G се предлага от Adata във варианти с черен и червен акцент на корпуса, има размери 139x98x26 мм и тежи 270 грама. Устройството във варианти с 1TB и 2TB се очаква скоро на българския пазар, придружен с 3-годишна гаранция.

Коментар